Het allereerste begin

Maritiem ’s-Hertogenbosch werd in 1977 voor het eerst gehouden op initiatief van de toenmalige evenementencommissie. Vanuit Willemstad voeren zo’n 30 schepen via Geertruidenberg, Woudrichem en Heusden naar ’s-Hertogenbosch en in elk van deze plaatsen werden min of meer nautisch getinte feesten gehouden. Dit was zo’n succes dat men besloot het evenement

elke twee jaar te herhalen. In de loop der jaren evolueerde het evenement langzaam naar zijn huidige vorm. In ’s-Hertogenbosch werd het almaar drukker en drukker, groter en gezelliger en steeds meer organisaties en middenstanders namen deel aan de festiviteiten. In 2003, het veertiende Maritiem, waren er wederom ruim 550 schepen met een scheepslengte van 7.5 kilometer, variërend van oude stoomschepen en bedrijfsvaartuigen tot luxe kruisers en pieremachochels.
De politie en pers spraken over ruim 150.000 bezoekers.

      

Voor deze achttiende editie van Maritiem borduurt het stichtingsbestuur voort op de zo succesvol gebleken formule: dat ieder schip van harte welkom

is mits het op tijd wordt ingeschreven. Deelname is nog steeds gratis en ieder schipper krijgt gratis een wimpel, een herinneringsplaquette en een presentje.
Het programma staat weer vol van allerlei activiteiten, zoals het Maritiem-promconcert, dat vanaf 1995 tot en met
2011 het

absolute hoogtepunt was, het zeeliederen songfestival en nog veel meer. Ook komt er weer een heuse visafslag, shantykoren en zal de jeugd meer dan ooit aandacht krijgen. Ook de modelbotenclub Titanic is weer present met een keur aan prachtige werkende scheepsmodellen en een groot bassin waarin deze zullen varen.Traditioneel zal de Koninklijk Landmacht weer voor spectaculaire shows zorgen.
  

Op het Oliemolenbastion zal een paviljoen worden ingericht waar diverse muziekgezelschappen zullen optreden. De Maritieme cafés zullen tijdens Maritiem met levende muziek tot in de late uurtjes geopend zijn.
Zoals altijd kan het stichtingsbestuur slechts hopen op goed weer en verder alleen maar de voorwaarden scheppen voor een gezellig evenement. De invulling zal door u zelf, de schippers en de bemanningen moeten worden gegeven.