Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

  De Monumenten

  De Kerken

  De Standbeelden

  De Straten van 's-Hertogenbosch

  Het Stadhuis

  Jeroen Bosch Ziekenhuis

  Jheronimus Bosch

  De Gevelgedichten

  De Gevelstenen

  Bossche Markten

  Partnersteden

  Toeristische informatie

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

       

's-Hertogenbosch

De Kerken

       

Wederkomstkerk
Gebouwd in 1963 door architect D. Zuiderhoek een Gereformeerde Kerk. Tachtig jaar lang was de Pelgrimskerk in de Jan Heinstraat het centrum van gemeenteleven. Allen die meer dan incidenteel dit  kerkgebouw (“de kerk met de groene ruitjes...”) bezochten, zondags en door de week, hebben door

de vele herinneringen die daar liggen, een warm plaatsje in hun hart gereserveerd voor dit gebouw maar dat neemt niet weg dat de gemeente uit haar oude behuizing groeide en dat ruimtegebrek de groei van het kerkelijke leven ernstig belemmerde en verhuisde naar de Rijnstraat.

      

Heilig hartkerk
Reliëf van de H. Tarsisius hoog boven in de muur van het koor. Terracotta 65 x 260 cm. Datering 1952. Vervaardigd door Jacques de Bresser. Het reliëf is te zien vanaf de Lucas van Leydenstraat en stelt de H.

Tarsicius voor die het H. Sacrament bewaakt; vandaar de plaats dicht bij het altaar. Hij is hier afgebeeld als jongen in misdienaarkleding met een verheven uitdrukking op het gezicht en de blik naar de hemel gericht, een nimbus rond het hoofd en de handen gevouwen voor de borst. Hij staat onder een baldakijn en op een rechthoekige console, met daarop de beeltenis van een brullende leeuw. Het reliëf is waarschijnlijk gemaakt bij de bouw van de kerk in 1952 (architect Kropholler), door Jacques de Bresser.

            

Kapucijnenkerk
H. Hart (Capucijnenkerk). Neoclassicistisch zaalkerkje uit 1896 met bakstenen gevel in neoromaanse trant. Het gepleisterde interieur heeft lisenen, een kroonlijst en tongewelven. Rijk neorenaissancealtaar met zijaltaren, preekstoel en biechtstoelen, alles uit de bouwtijd. Grafzerk met priesterbeeltenis

(1659) in het portaal. Architect van het klooster en kerk was kapucijn Felix Baijens uit Dennenburg. Vanaf 1 januari 1979, toen de Leonarduskerk en de St. Pieter gesloten werden en de ene Binnenstadsparochie werd

opgericht, werd ook de kapucijnenkerk aangewezen als parochiekerk met bijzondere zorg voor de wijk 't Zand. Maar vanaf 2002 is de kerk weer uitsluitend kloosterkerk, zoals voor 1979.

     

Arrahma moskee
Deze staat in "Orthenpoort" aan de Vogelstraat. Arrahma = de zachtmoedige. In 1996 is de bouw van de Arrahma Moskee gereed gekomen. De Arrahma Moskee is gebouwd door de Marokkaanse gemeenschap in 's-Hertogenbosch. Voor alle moslims overigens, niet alleen voor Marokkanen. Bij het ontwerp is gekozen voor een 'open' bouwstijl. De moskee is immers onderdeel van het cultureel diverse beeld van onze stad. Vooral de mooie vierkante minaret, ontworpen naar Marokkaanse stijl, springt in het oog. Ook het interieur van Moskee Arrahma is modern en stijlvol. In de gebedsruimte pronkt de

prachtige grote lamp. De bibliotheek is ingericht met veel Arabisch en Nederlandstalig naslagwerk. Vrijwilligers van de Moskee hebben in de afwerking prachtige houten hekwerken, kasten en een mimbar gebouwd. De Moskee biedt plaats aan zo'n 600 bezoekers.

Sint Lambertuskerk
De R.K.kerk aan de Graaf van Solmsweg 73 te Engelen. Is gebouwd in 1933 door architect H. de Graaf Sr. Het is een driebeukige bakstenen kerk met een zadeldak dat haaks op de weg staat. Links en rechts van de ingang twee veelhoekige kapellen. De koortravee heeft een lagere driezijdig gesloten absis. Ramen met spitsbogen en dakkapellen op het schip en een dakruiter.

    

Nederlands hervormde kerk engelen
Gerestaureerd in 1964. Architect Ir. J. de Wilde. Torentje met uurwerk is eigendom van de Gemeente. Het bevat slechts de ruimte van het priesterkoor van de vroegere, veel grotere, katholieke kerk die vermoedelijk in de 14e eeuw is gebouwd. Deze ging in 1609 over in Hervormde handen.

         

H. Antonius Abtkerk
De parochiekerk Gravin Helenastraat 3 te Bokhoven. Ze is van eind 15e eeuw en toegewijd aan Sint Antonius Abt.1363. Eigen kapel. 1498. Na de brand een nieuw schip.1610. Vergroting koor en twee zijramen. De oude toren is 27meter hoog en dateert uit de 15e eeuw. Twee klokken zijn afkomstig uit de in 1982 gesloopte Sint Pieterskerk in onze stad. De beelden zijn 17e, 18e en 19e eeuwse kunstwerken.

De 17e eeuwse marmeren vorstelijke graftombe is gemaakt in 1650 door Artis Quellinus de Oude in Amsterdam, van de eerste graaf en  gravin van de heerlijkheid Bokhoven Engelbert van Immerzeel, overleden 13 juli 1648 en Helena van Montmorency, overleden 26 september 1652. De afmetingen zijn 2,15 meter lengte, 1,20 breed, 1,30 hoog. De achterzijde is onbewerkt. In de oorlog 1940-1945 werd het zwaar beschadigd. Het Bureau Terwen uit Leiden maakte in oktober 1997 het praalgraf schoon en repareerde het zoveel mogelijk. Tussen de familiewapens staat een Latijnse tekst die ooit zeer ondeskundig is "bijgewerkt". In de kerk bevindt zich het relikwie van Sint-Cornelius sedert 1839. Zij zou bescherming bieden tegen diverse ziektes (speciaal de stuipen).
       

       

Heilige Sint Annakerk
De Heilig Annakerk is de parochiekerk van Hintham. In 19e eeuw groeit Hintham uit tot een langgerekte straatdorp. De gemeenschap krijgt dan ook in 1910 een eigen kerk en het wordt daarmee een kerkdorp. De parochie werd gewijd aan Heilige Anna, de moeder van de maagd Maria. De kerk is een in neogotische stijl gebouwde kerk, welke ontworpen is door de Bossche architect W.Th. van Aalst. Afgezien van de gebruikte steensoort, en enkele architectonische details is de kerk is in feite een kopie van de Église Saint-Martin d'Aillant-sur-Tholon in Frankrijk. De bekende restauratiearchitect Viollet-le-Duc had een modelkerk ontworpen, die als voorbeeld kon dienen voor dorpskerken. Het grondpatroon is een driebeukige kruiskerk, waarbij de toren opzij is geplaatst. De voorgevel heeft drie portalen, en een roosvenster. Naast de kerk staat een Heilig Hartbeeld van Charles Grips, dat in 1949 werd opgericht als

oorlogsmonument.

    

Landolinuskerk

Staat in Empel. De Bouwpastoor was pastor Claassen. Het eerste grondwerk was op 1 maart 1948. De architect was Pontzen uit Tilburg. De aannemer was Naber. De eerste mis vond plaats op 25 dec.1949. Tussen de pilaren hangt de Kruisweg die is geschilderd op betonpalen door rector Egbert Deckers. De oude Landolinuskerk werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd door pastoor Pompen die in 1895 naar Empel kwam. Zij werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest.

          

 

Sint Lambertus
Naam van de kerk die staat in de Torenstraat in Rosmalen. De eerste houten kerk is gebouwd tussen 1100 en 1200. Was in 1293 al een parochie. Ze werd in 1430 vervangen door een bakstenen kerk, waarschijnlijk gebouwd op een donk. In 1530 kreeg ze een basilieken vorm. Ze werd in 1832, na de terugkeer bij de Katholieken. Door vergrotingen gewijzigd gotisch gebouw, bestaande uit een 15e eeuwse toren, een driebeukig basilicaal schip uit het begin van de 18e eeuw, een lager 16e eeuws dwarspand waarnaast in 1911 een gelijkvormig tweede dwarspand gebouwd is met oostelijke koren, en een eveneens in 1911 gebouwd diep en laag koor in gotische vormen. Deze uitbreidingen naar ontwerp van de architect F.Ludewig. Vlaakopgaande toren, aan de voet in de bouwtijd van het schip ommanteld met een uitspringende geleding van baksteen, doorregen met lagen tufsteen zoals ook aan schip en dwarspand voorkomt. In de tweede geleding spitsboognissen, in de derde spitsboogvormige galmgaten; van vier- tot achtkant ingesnoerde leienspits. Steunberen aan de zijbeuken; in de schipmuren daarboven afwisselend vensters en nissen. Vijfkante Mariakapel uit 1550 tegen de westkant van de zuidelijke zijbeuk. Het schip inwendig in 1824 klassicistisch gewijzigd, waarbij de lichtbeuk door een tongewelf in stuc aan het oog onttrokken is; kooflijst; scheibogen en kapitelen (ionische) in stuc. In het oude dwarspand stergewelven op figuraal gebeeldhouwde kraagstenen. In de Mariakapel vijfzijdig ribgewelf, waarvan de sluit- en kraagstenen met engelenfiguren versierd. Over het torenportaal een kruisribgewelf op kraagstenen. Inventaris: gesneden houten communiebank uit 1759; eiken preekstoel uit omstreeks 1750; orgelkas en orgeltribune uit de eerste helft van de 19e eeuw evenals het orgel, een tweeklaviers instrument in 1850 gemaakt door F.C. Smits uit Reek. Houten Mariabeeld door Walter Pompe, 1751. Schilderij door M.S. Vos, 1591, voorstellende de Bewening van Christus; 16e eeuws houten kruisbeeld. Geelkoperen kroonluchter, tweemaal zeslichts. In de dakruiter klok van Petit en Fritsen, 1823, diam. 47 cm. Mechanisch torenuurwerk, elektrische opwinding. Op de toren van de kerk zit een grote zonnewijzer, geverfd op een in de muur gemetselde stenen plaat

home

Vorige1

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl