Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 Geschiedenis

 Het Interieur:

     De Grote Orgel

     De Doopvont

     De Preekstoel

     Het Zuidertransept

     De Lijdenaltaar

     De Hoogkoor

     De Koorbanken

     Het Noordertransept

     De Sacramentskapel

     De Heiligenbeelden

     Het Middenschip

     De Mariakapel

 Het Exterieur

 De Kapellen

 De Ramen

 De Stille Omgang

 De Kerststal

 Diocesaan geloofsfeest

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

Sint-Janskathedraal

De Hoogkoor

       

    

     

Het hoogkoor van de kerk was vroeger aan de voorzijde afgesloten door een monumentaal oksaal, gemaakt door Coenraed van Norenborch in 1610. Tussen 1617 en 1620 vervaardigde de Antwerpse kunstenaar Hans van Mildert een nieuw hoofdaltaar voor de kerk, eveneens in marmer uitgevoerd. Het oksaal was een renaissancekunstwerk dat geheel was uitgevoerd in rood, zwart en wit marmer en rijkelijk versierd met albasten beelden van heiligen van Hendrik de Keijser. Het oksaal werd in 1866 verkocht en het is nu nog te zien in het Victoria & Albert Museum in Londen. Toch blijft ook nu nog het hoogkoor een kerk in de kerk door een afscheiding in de vorm van stenen zitbanken tussen het koor en de kooromgang. In het begin van de zestiende eeuw werd daarop een borstwering met koperen spijlen geplaatst. Aan de bovenkant is deze getooid met reliŽfs in eikenhout. De voorstellingen uit het Oude en

Nieuwe Testament hebben alle betrekking op het sacrament van de eucharistie. Het hoofdaltaar van Hans van Mildert, eveneens in marmer uitgevoerd, werd ook in de negentiende eeuw verkocht. Het werd vervangen door het huidige neogotisch altaar naar ontwerp van Hendrik van der Geld.

      

     

     

Het neogotische altaar naar een ontwerp van Lambert Hezenmans, toegewijd aan Sint Jan de Evangelist, stond, onbereikbaar voor de gelovigen, opgesteld in het hoogkoor. Deze ruimte was van de rest van het gebouw afgescheiden en vormde zo als het ware een kerk in de kerk, voorbehouden aan het kapittel dat er de dagelijkse koorgebeden zong.

      

 

      

     

home

Het Interieur:Vorige12345789101112Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl