Stadswandeling

  De Oude Binnenstad

  De Vestigingwerken

  Oeteldonk

  De Bossche Wandeling:

         Uilenburg - Vughterstraat

         Hinthamerstraat - Hekellaan

         Kerkstraat - Spinhuiswal

         Orthenstraat - Sint Josephstraat

         Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

    

We gaan hier linksaf de Keizerstraat in doordat Henrick meermalen gastvrijheid verleende aan vorstelijke personen zo ook Karel V die trouwens al eens in het Hof van Zevenbergen gelogeerd had verbleef nog wel eens bij hem het beviel Karel daar blijkbaar heel goed want het bezoek van 1545 gaf hem aanleiding om zijn gastheer in de adelstand te verheffen vanaf toen droeg Henrick's huis de naam 'Keizershof' en werd de straat Keizerstraat genoemd.

    

Aan de linkerkant het Hof van Zevenbergen is een gerestaureerd vijftiende eeuws hofcomplex met interessante binnenplaats en enkele recente woningen op het achtererf het geeft de indruk van een negen-tiende eeuws wat groot uitgevallen woonhuis oorspronkelijk is het gebouwd als adellijk stadspaleis ongeveer in 1480 gebouwd voor Cornelis Glymes heer van Zeven-bergen, later raakte het in bezit van burgerlijke families en werd het in drie herenhuizen opgedeeld. In 1779 werd het pand een Roomsch Armenweeshuis onlangs is het

ingrijpend gerestaureerd tot kantoor en zijn op het achtererf kleine woningen geplaatst in aangepaste nieuwbouw ook is aan de voorzijde een zogenaamde loofgang toegepast met diverse soorten perenbomen.

      

Op het einde van straat gaan we linksaf de Sint-Jorisstraat in en die dankt haar naam aan de St. Joriskapel die vroeger op de hoek van de Keizer-straat heeft gestaan. Na de bouw van het Huis van Bewaring maakten de omwonenden daar 'Spinhuisplaats' van overigens kan er in de gevangenis ook wel gesponnen zijn in elk geval staat vast dat daar tapijten werden vervaardigd. De Penitentiaire Inrichting 'De Leuvense Poort' net om de hoek bij het oude Paleis van Justitie deze inrichting

is in 1804 gebouwd als 'stedelijk verbeterhuis' vanaf 1872 ook als strafgevangenis voor vrouwen in 1884 werd het gebouw mede bestemd voor de opsluiting van veroordeelde jongens ook blijkt uit de annalen dat het nog een blauwe maandag tijdens de 'Belgische troebelen' dienst heeft gedaan als militaire kazerne. De naam 'De Leuvense Poort' verwijst naar een oude gevangenpoort die van de dertiende tot de negentiende eeuw dienstdeed als gevangenis tegenwoordig is De Leuvense Poort uitsluitend een huis van bewaring er zitten maximaal 220 gedetineerden die wachten op hun veroordeling.

Ook het in zijn oorspronkelijke staat teruggebrachte huis 'De Twaalf Apostelen' aan de overkant voorheen was in dit pand het Loijersgasthuis ondergebracht waar 5 arme oude mannen verzorgd werden door een dienstbode later schijnt het getal der mannen op 12 gebracht te zijn zij werden de Twaalf Apostelen genoemd.

home

Vorige123456789101112131415171819202122232425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl