Stadswandeling

 De Oude Binnenstad

 De Vestigingwerken

 Oeteldonk

 De Bossche Wandeling:

     Uilenburg - Vughterstraat

     Hinthamerstraat - Hekellaan

     Kerkstraat - Spinhuiswal

     Orthenstraat - Sint Josephstraat

     Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

      

Nu kunt u in deze straat de gerestaureerde overgebleven helft van het Refugiéhuis der Abdij van St. Geertrui te Leuven zien, Petrus Was is in 1474 geboren als de zoon van de burgemeester van Brussel de hoofdstad van het hertogdom Brabant hij trad in het klooster Sint-Geertrui te Leuven in en werd in het begin van de 16e eeuw zelfs abt van dit klooster hij zou overlijden op 14 februari 1553 en was toen pastoor in Oisterwijk. Petrus Was bouwde toen een refugiéhuis in 's-Hertogenbosch ten behoeve van de kloosterlingen van deze abdij het was groter dan wat wij nu onder het refugiéhuis verstaan ruim een eeuw nadat het gebouwd was werd 's-Hertogenbosch door Frederik Hendrik ingenomen terwijl alle andere priesters moesten vluchten en hun bezit geconflicteerd werd gebeurde dit niet met het refugiéhuis het was adellijk buitenlands bezit! in het pand bleef de rentmeester van de abdij (die de overige abdijgoederen in het noorden bestuurde) wonen. Pas in 1767 werd het gebouw verkocht en in 1794 toen de Fransen

's-Hertogenbosch belegerden werd de stad hevig gebombardeerd het voormalig refugiéhuis werd getroffen en brandde voor de helft af. In het overgebleven deel vestigde zich in 1838 Christoffel Lutkie die er een handel in boeken, kantoor- en schrijfbehoeften begon en was de grondlegger van het latere bedrijf Lutkie & Cranenburg en de Zuid Nederlandse Drukkerij. Dit pand werd rond 1935 aangekocht door de gemeente 's-Hertogenbosch en gerestaureerd nu is het in gebruik bij De Artistieke Schuit.

    

   

We steken hier de Spinhuiswal over en komen bij het Bastion Oranje dit bastion het grootste van

de vesting is in 1634 gebouwd dus nadat Frederik Hendrik de stad in 1629 had veroverd de stadswal liep tijdens het beleg ongeveer waar nu de verkeersweg ligt. Tijdens het beleg was het moeilijk effectief vuur uit te brengen op de aanvallers die het Vughterbastion belaagden en daar tenslotte een bres sloegen om te voorkomen dat zoiets zich ooit nog eens zou herhalen is dit mooie bastion gebouwd.

     

Je hebt hier prachtig overzicht over Het Bossche Broek open weidelandschap van Het Bossche Broek ligt tegen de historische binnenstad van 's-Hertogenbosch aan  de vestingwerken vormen hier nog altijd scherpe grens tussen stad en land in de geschiedenis van dit laag gelegen gebied aan de Dommel speelt water een hoofdrol en ook nu nog is het een factor van belang mede aan het natte karakter dankt het gebied zijn verrassende natuur met tientallen vogelsoorten en bijzondere planten de natuur het water en de ruimte vlak bij het stadshart maken Het Bossche Broek tot een aantrekkelijke gebied.

    

  

Aan de Spinhuiswal de voormalige Paleis van Justitie gebouwd in 1920 deze gevel kreeg de bijnaam van ´Het Gele Gevaar´ een fractie van deze gekleurde gevel is nog te zien in de Sint-Jorisstraat de stijlvolle zijgevel van het Paleis van Justitie dit deel dat over bleef na verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog is nog altijd zeer imposant en beheerst door volume en kleur (opvallend gele baksteen) het straatbeeld het vormt een goed voorbeeld van de door Justitie voorgestane voorname uitstraling van rond de eeuwwisseling. In 1950 werd het herbouwd en uitgebreid met een verdieping een nieuwe voorgevel en een nieuwe kap architect Duthour Geerlings. Het beeldhouwwerk in voorgevel is in 1949-1950 gemaakt door Niels Steenbergen de sculpturen symboliseren vier deugden van gerechtigheid.

   

home

Vorige123456789101112131415161819202122232425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl