Stadswandeling

 De Oude Binnenstad

 De Vestigingwerken

 Oeteldonk

 De Bossche Wandeling:

     Uilenburg - Vughterstraat

     Hinthamerstraat - Hekellaan

     Kerkstraat - Spinhuiswal

     Orthenstraat - Sint Josephstraat

     Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

     

Bij het Capucijnerbrugje officieel de Mariabrug gaan we de Dommel over en aan de rechterkant staat het Kapucijnenklooster uit ca. 1898 daterend naar ontwerp van architect F. van Dennenburg gebouwd

klooster rond een hof op U-vormige plattegrond tegen de kloosterkerk in schoon metselwerk opgetrokken pand oostvleugel met verdieping en zuidvleugel en westvleugel met twee verdiepingen onder met leien gedekt omlopend schilddak met enige insteekkappen. Zij werden als tweede contrareformatorische orde met instemming van bisschop Masius en toestemming van het stadsbestuur door Goyart van Engelant raadsheer en rector van het Grootziekengasthuis in 1611 binnen de stad gebracht en gehuisvest aanvankelijk op de Windmolenberg en spoedig daarna in de Diepstraat na aankoop van een gedeelte van het refugiéhuis van Postel bouwen ze aldaar een klooster van 33 cellen waarvan er in 1629 25 bezet waren.

De kloostergoederen van de Capucijnen worden door de Raad van State verkocht in 1898 kwamen de paters Capucijnen terug en vestigen zich in 's-Hertogenbosch op Het Zand.

We lopen verder door de Capucijnenlaan en komen uit op de Julianaplein waar midden op de rotonde de Vaas van Vreugde staat heeft de werkgroep Klein Monument van de Kring 'de Vaas' van de ontwerper Vreugde herplaatst van 1913 tot 1978 heeft deze op het Stationsplein gestaan. Aan het Julianaplein is een aantal zeer ruime villa's opgetrokken voor kapitaalkrachtige families als de Gruyter en Van Lanschot de in veel groen gesitueerde vrijstaande villa's contrasteren zeer met de gesloten bouwblokken elders in het Zand.

   

Vaas van Vreugde midden op de rotonde heeft de werkgroep Klein Monument van de Kring 'de Vaas' van de ontwerper Vreugde herplaatst van 1913 tot 1978 heeft deze op het Stationsplein gestaan.

   

  

We gaan hier rechtsaf richting het station, maar we lopen even verder door naar Emmaplein waar het Heilig Hartmonument een monument in traditionele academische stijl in het midden staat de figuur Christus en links en rechts van hem een arbeiderspaar (een man in werkkleding en een

hamer in de hand, de vrouw met een kind) in een enigszins theatrale pose voor hen bevindt zich een bordes met aan weerszijden een bronzen vaas op de hoeken van het monument staan kleine bronzen beeldjes waarvan er een (rechtsvoor) ontbreekt linksvoor staat de H. Maria, linksachter de H. Johannnes en rechtsachter Salomé met een zwaard en het hoofd van Johannes aan de achterzijde bevindt zich een reliëf van de H. Johannes de Evangelist. In de jaren twintig maakte de Heilig Hartverering in 's-Hertogenbosch een groei door en er werd een speciale Heilig Hartstichting opgericht om geld bij elkaar te brengen voor een monument in de stad de stichting wilde het in 1922 plaatsen in het plantsoen aan de Stationsweg maar de Stedelijke Commissie voor Stadsschoon wilde hiervoor geen toestemming geven zij stelde op haar beurt de Vissstraat voor ter hoogte van de haven doch hiervoor voelde de stichting weer niets. In 1924 gingen stemmen op voor plaatsing bij de St. Jan maar daar was het kerkbestuur tegen uiteindelijk werd het monument in 1924 op het Julianaplein geplaatst in 1939 werd het verplaatst naar het Emmaplein. En hier eindigt de stadswandeling door het oude stadshart van ’s-Hertogenbosch.

   

Bronnen, noten en/of referenties:
Straat in straat uit, Roelands, J.A.M.

Stadsarchief

Vestingwandelingen

home

Vorige123456789101112131415161718192021222324

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl