-

    

       

 Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

  Vestigingwerken

  Natuurgebieden:

         De Bossche Broek

         De Moerputten

         De Gement

         Engelermeer

         Crčvecoeur

         De Maasuiterwaarden

         Orthensedijk / De Heinis

         Hooge Heide

  Zuid-Willemsvaart

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

       

Vestingstad in het groen

Natuurgebieden

       

U geniet van de natuur, u wandelt wel eens in de natuur. Rond 's-Hertogenbosch liggen een aantal interessante natuurgebieden. Het gebied heet Overlaat, maar dit zal slecht weinig mensen iets zeggen. Bekend zijn ze onder hun eigen namen. Het belangrijkst zijn het Bossche Broek, de Moerputten en de Gement. Daarnaast heb je nog de Orthensedijk en de Heinis, de Maasuiterwaarden en de Rosmalense zandverstuiving. Het bijzondere aan deze gebieden is dat ze vlakbij de stad liggen, maar toch echte natuurgebieden zijn. Ze vormen dan ook een fraai contrast met de hectiek van het stadse leven.

                

Onderwerpen over de stad:

      

De Bossche Broek

Het open weidelandschap van Het Bossche Broek ligt tegen de historische binnenstad van 's-Hertogenbosch aan. De vestingwerken vormen hier nog altijd scherpe grens tussen stad en land.

 

De Moerputten

De Moerputten vormen het grootste laagveengebied in Noord-Brabant. Het gebied is een van de weinig overgebleven laagveenmoerassen ten zuiden van de grote rivieren en daarom belangrijk voor de ecologische hoofdstructuur van Nederland.

De Gement

Tussen de dijk van het Drongelens Kanaal en de verlaten spoordijk van het zogenaamde ’Halve Zolenlijntje’ naar Waalwijk ligt De Gement.

 

De Engelermeer

Het Engelermeer is waarschijnlijk een overblijfsel van een stuk oude stroomgeul van de Maas van vóór de dertiende eeuw. In de vorige eeuw is er met zandzuigers veel zand uit het Engelermeer gehaald.

Crčvecoeur

Rondom de vestingstad werden op strategische punten forten gebouwd. Fort Crčvecoeur was zo’n fort. Het dateert uit de zestiende eeuw en werd gebouwd aan de monding van de Dieze aan de Maas. Crčvecoeur blokkeerde vijandelijke scheepsvaart naar ’s-Hertogenbosch.

De Maasuiterwaarden

Over de oude rivieroeverwal tussen Empel en de Maaspoort werd de Maasdijk aangelegd. Aan de noordkant vind je de Maas en prachtige natuur. De Maasdijk vormt een bochtige begrenzing van het uiterwaardengebied.

Orthensedijk / De Heinis

De Heinis ligt midden in het overgangsgebied tussen het zand- en rivierkleilandschap. De Heinis is een gebied van vijftig hectare, dat als een groene slurf de stad binnenkomt. De dijk was in de negentiende eeuw een belangrijke waterkerende dijk van de Beerse overlaat.

De Hooge Heide

Het landelijk gebied aangeduid dat tussen de lijn Rosmalen Nuland en Sint Michielsgestel ligt. Het is een kleinschalig agrarisch landschap met houtwallen, bosjes en oude boerderijen.

   

Voor meer informatie kan je naar de volgende websites gaan de Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en de Natuurmonumenten

home

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl