Peperstraat

  

'Rijk en deftig' dat waren de twee begrippen die in het hoofd der oudere Bosschenaren opkwamen als de Peperstraat ter sprake kwam. Ofschoon men in oude tijden grondbelasting dikwijls in peper kon betalen heeft deze specerij toch niets met de naam van de straat uit te staan. Zoals dat met meerdere straten het geval is dankt ook de Peperstraat haar naam aan een perceel grond. Dat heette 'De Pepers' het was er al vóór de St. Jan gebouwd werd. Het strekte zich uit ongeveer van de Hinthamerstraat tot aan de Oude Dieze; die straten zouden trouwens ook pas later komen.

Nu zijn wij naar de betekenis van deze terreinnaam op zoek geweest. Dan blijkt dat de bevolking ook de namen Peperwei of Paperkamp gebruikte en voorts dat deze perceelsnaam eveneens in andere Nederlandse gemeenten voorkomt. Daaruit leiden wij af dat er een gemeenschappelijke oorzaak moet zijn voor het ontstaan van deze naam. In oude tijden kende men een geneeskrachtig kruid dat 'Pepercruut' genoemd werd. Het is niet onmogelijk dat op die gronden dit kruid veelvuldig voorkwam zodat zij er hun naam aan dankten. Nog in de vorige eeuw groeide er buiten de stad, op de vestingsingels en langs de Dieze, het z.g. hydro-piper wat waterpeper betekent. Misschien groeit het er nu nog wel. Het ontstaan van de straatnaam lijkt ons in dit geval wel voldoende duidelijk.
Ofschoon niet alle panden meer als woonhuis dienst doen, is de Peperstraat nog altijd een voorname straat met veelal monumentale gevels. Het is ook de straat met het grootste aantal stoephekken. Eens heeft er in de nabijheid van het huis 'De Wereld', no. 15 ook een gasthuisje gestaan. Het was door Christina Ulemans gesticht bij testament op 17 februari 1400. Volgens Schutjes was het bestemd voor 8 oude vrouwen; Van Sasse van Ysselt schrijft echter dat het aantal bewoonsters nooit hoger dan 5 geweest is.

De voorgevel van 'De Wereld' vertelt nog iets uit de tijden van watersnood. Als u goed kijkt ziet u bij de ingang een kleine gedenksteen zitten '18 maart 1876' staat er op met een streep daarbij zó hoog heeft het water toen in de Peperstraat gestaan. Dat steentje is een bewijs voor het feit dat het water in die winter uitzonderlijk hoog gestaan heeft want evenals de Parade liep de Peperstraat zelden onder.
Nu u toch hier bent loop dan ook dat sfeervolle straatje 'Achter de Wereld' eens in. Het dankt zijn naam aan het op de hoek staand huis. Aan het eind vindt u drie oude huisjes aan een huiselijk pleintje. Misschien heeft hier dat gasthuis wel onderdak gehad.
    

EersteVorige24252728VolgendeLaatste