Achter het Vergulde Harnas

  

De korte straat ontleent haar naam aan het huis Het Verguld Harnas dat voorheen op de hoek met de Schapenmarkt stond vlakbij de eerste Vughterpoort. Die poort maakte deel uit van de eerste stadsmuur en werd Antwerpense Poort of ook wel O.L. Vrouwepoort of Jodenpoort genoemd. In de huidige bestrating zijn in de zwarte beklinkering de twee oude torenvormen van de poort nog te zien. De poort is vermoedelijk aan het eind van de 15e of begin 16e eeuw afgebroken. De straat lag oorspronkelijk buiten de stadsmuur. Al snel na de aanleg rond 1220 werd er

buiten de muur gebouwd. De Binnendieze (huidige Verwersstroom) stroomde langs het huis Het Verguld Harnas en werd als vestinggracht gebruikt. Oorspronkelijk stond die in verbinding met een andere Diezetak de Vughterstroom.

De straat heeft ooit 'Zijle' geheten. Een zijl is een afloop van water of ook wel een uitwateringssluis. Mogelijk hield de naam verband met een in de 13e eeuw gedempte waterloop. Ook de Wolvenhoek, Achter het Wild Varken en Achter het Stadhuis hebben ooit Zijle geheten. Na de afbouw van de tweede stadsmuur (rond 1365) werd de eerste stadswal gesloopt. De stadsgracht bleef behouden en werd op verscheidene plaatsen overbrugd en later bebouwd. Pas in de 19de eeuw is het laatste niet overkluisde deel van de Binnendieze op de hoek met Achter het Stadhuis bebouwd. Daar stroomt de Binnendieze nog altijd onder de huizen door. Het huis dat de naam 'Het Verguld Harnas' droeg bestaat niet meer. In het begin van onze eeuw was op deze plaats de deftige taartjeswinkel van Goulmy gevestigd. Daar kon men dames met de toen in de mode zijnde grote hoeden op voor het raam gezeten gebakjes zien nuttigen. Maar ook dit huis werd gesloopt om er een nieuw de hoek afrondend gebouw neer te zetten waar het fotobureau 'Het Zuiden' was gevestigd.

    

EersteVorige14151718VolgendeLaatste