Minderbroedersstraat

  

Nog in onze tijd stond de Minderbroedersstraat bij de Bosschenaars en de vele bezoekers uit de Meierij meer bekend onder de naam 'Beddestrûtje' zulks in verband met de daar gevestigde winkels waar tot slaap uitnodigende zaken verkocht werden. Deze straat werd al in 1365 aangelegd zij liep anders dan tegenwoordig had twee rechthoekige bochten en het was maar een smal straatje. Vóór 1480 heette dat al 'het Spoerstraetken'. Het deurtje tussen de huizen genummerd 6 en 8 verbergt nog altijd een steegje dat vroeger deel uitmaakte van dat oude Spoerstraatje. In 1611 werd de naam veranderd het werd Dravelgas men sprak ook van Oraveistraat. Omstreeks 1228 vestigden zich de

Minderbroeders op een stuk grond dat zij van de hertog gekregen hadden langs deze straat. Later toen de oorspronkelijk houten gebouwtjes van de broeders plaats hadden moeten maken voor een groot klooster met kapel van steen is men van Minderbroedersstraat gaan spreken. Aan de Marktzijde werd de straat afgesloten door een hek dat de 'Minderbroedersstappe' genoemd werd later zou het een stenen poort worden. De Minderbroeders die zeer gezien waren hadden tal van onheilen meegemaakt zoals de brand van 1463 de nogal eens voorkomende pestziekte die ook onder de broeders veel slachtoffers maakte de Beeldenstorm meerdere belegeringen waarbij zij er ook niet zonder kleerscheuren afkwamen en tenslotte de val van 's-Hertogenbosch in 1629 waardoor zij hun klooster moesten verlaten. Met de kerk werd nadien ook het klooster gesloopt.
Vermelden wij nog dat de beroemde schilder Theodorus van Tuiden in 1607 in een huis tegenover de Minderbroederskerk geboren werd. Anders dan helaas met het werk van Jeroen Bosch het geval is kunt u van zijn hand nog altijd schilderijen zien in ons stadhuis in het Brabants Museum en ook in de Bokhovense kerk. Al kreeg Van Tuiden geen standbeeld hij werd toch geëerd door een straat naar hem te noemen.

    

EersteVorige81828485VolgendeLaatste