Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

  De Geschiedenis

  De Wandeling

  Wegwijs in Oeteldonk

  De Grote Optocht

  De Oeteldonkse Jeugdcarnaval

 Evenementen

 

Oeteldonk

Naar aanleiding van de “banvloek” van de bisschop, kwamen enkele carnavalsminnende jongeren bijeen in café Plaats Roijaal, dat toen gevestigd was in de straat Achter het Stadhuis. Daar smeedden zij een plan waarin iedereen zich zou kunnen vinden. Het doel was om carnaval voor ’s-Hertogenbosch te behouden en het idee was om dat te doen door het carnavalsfeest te veredelen, door er allerlei nieuwe elementen aan toe te voegen. Zij bedachten de formule van Oeteldonk zeker toen een mondaine stad 's-Hertogenbosch zou voor drie dagen omgedoopt worden in het dorp Oeteldonk. Iedere inwoner van de stad werd dan boer of "durske" en aan het hoofd een van de gemeente een “burgervaojer”' (Peer van den Muggenheuvel). Deze burgervaojer werd in 1882 voor het eerst groots ingehaald door de kersverse Oeteldonkers een gedenkplaat op de Wilhelminabrug herinnert aan dat feit. Op 1 oktober 1882 werd de Oeteldonksche Club opgericht om het initiatief uit te werken en te begeleiden en is één van de oudste carnavalsverenigingen van Nederland.

        

                 

In deze hoofdstuk behandelen we de historie van het carnaval, de grote optocht van Oeteldonk:

       

De Geschiedenis

Oeteldonk kent een rijke historie, die begint aan het einde van de negentiende eeuw. Maar: de historie van het carnaval in

’s-Hertogenbosch gaat nog veel verder terug! In de eeuwen voor de stichting van Oeteldonk werd een stevig fundament gelegd, waarop Oeteldonk verder uitgebouwd kon worden.

De Wandeling

 Deze themawandeling staat in het teken van Oeteldonk! Loop mee en kom erachter hoe het 'spelleke' in Oeteldonk wordt gespeeld.

Wegwijs in Oeteldonk

Om u enigszins wegwijs te maken in het carnaval in Oeteldonk volgt nu een overzicht over de tradities, hoe wordt het spelleke gespeeld, wie zijn de belangrijkste personages die het Oeteldonkse carnaval mede tot een groot succes maken.

 

De Grote Optocht

Op carnavalsmaandag is de dag aangebroken van de bouwers dat ze hun praalwagens kunnen tonen aan het plublik. 

De Oeteldonkse Jeugdcarnaval

Als je een echte Oeteldonker wilt worden moet je al heel jong beginnen. Evenals de volwassenen vieren ook de jongeren in Oeteldonk Carnaval en niet zo'n beetje ook!

 

 

home

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl