Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

  Binnenstad

  De Muntel / De Vliert

  De Graafsepoort

  Zuidoost

  West

  Noord

  Maaspoort

  De Groote Wielen

         

  Gemeente 's-Hertogenbosch

  Engelen

  Empel

  Rosmalen Noord

  Rosmalen Zuid

  Nuland

  Vinkel

 Oeteldonk

 Evenementen

       

De Bossche wijken

De Graafsepoort

       

De Diavoorstelling van de wijken

Klik op één van de buurten voor een diavoorstelling:

     

  Hinthamerpoort

  Graafsewijk zuid

  Graafsewijk noord

  Aawijk noord

  Hintham noord

  Hintham zuid

   

De Graafsepoort - Naar bepaalde delen van de wijk verwezen als 'De Graafsewijk'. Over het algemeen wordt hiermee bedoeld de Graafsepoort Noord, Graafsepoort Zuid, Graafsebuurt Noord, Barten-Zuid en Barten-Noord. De Graafsewijk ligt aan de oude weg naar Grave en heeft daar haar naam aan te danken. De aanleg van de Graafsewijk begon feitelijk tijdens het Muntelplan van de jaren twintig van de 20e eeuw, waarin - in tweede aanleg - de straten van het Bossche Pad en het Eikendonkplein werden opgenomen. Hoewel deze straten nog net binnen het gebied van de Hinthamerpoort liggen, behoren zij - dan wel niet geografisch maar qua tijdsbestek - tot de uitbreiding van de Muntel. Omdat bepaalde huizen in dat uitbreidingsplan door omgeschoolde werkloze sigarenmakers werden gebouwd kregen ze de bijnaam van sigarenmakerhuizen. Deze huisjes

staan achter de voormalige Bartjeskerk en in de Kastanjestraat en omstreken. De Eerste Wereldoorlog was debet aan die werkloosheid, maar er heerste in de jaren 1910-1920 ook een malaise in de sigarenindustrie. Wethouder Manus Krijgsman was de pleitbezorger om de sociaal zwakkere gezinnen door middel van deze omscholing uit de misère te helpen.

        

Hintham - Het Straatdorp Hintham, voor het eerst officieel genoemd in 1278. De bebouwing heeft zich vanaf 1300 ontwikkeld op de hoger gelegen zandruggen en dijken. In 1510 worden door overstroming van Aa en Maas de dijken en wegen in Hintham vernield en in 1514 is de Hinthamersteenwech weer hersteld. Hintham en omstreken hebben al vanaf het begin van haar bestaan te maken met jaarlijkse overstromingen. Doordat de rivieren Maas en Aa in de winter veel water te verwerken krijgen, heeft vooral Hintham en omgeving met veel overtollig water te kampen. “Hintham is een Ellendig Land: ’s Winters in het Water en Zomers in het Zand”. . In de late middeleeuwen heeft men een oplossing bedacht voor de problemen rondom de Maas, ten nadele voor Hintham en omstreken door overtollig rivierwater te lozen door een opening te maken in de Maasdijk bij Beers. Na de aanleg van de nieuwe weg ’s-Hertogenbosch – Grave - Nijmegen in 1822 – 1831 groeit Hintham uit tot een langgerekte Straatdorp. In 1910 krijgt de gemeenschap een eigen kerk en ontstaat de parochie Hintham, het Straatdorp wordt een Kerkdorp.

home

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl