HomeStadswandelingGeschiedenisBinnendiezeSint-Jan's-HertogenboschBossche wijkenOeteldonkEvenementen

BinnenstadDe Muntel / De VliertDe GraafsepoortZuidoostWestNoordMaaspoortDe Groote WielenRandgemeenten

De Bossche wijken

West

De wijk West is gebouwd in de jaren 50 en 60 en er zijn verhoudingsgewijs veel huurwoningen. De WOZ-waarde ligt beneden het gemiddelde. De inwoners zijn tevreden over de winkels voor dagelijkse boodschappen en over het openbaar vervoer. Minder tevreden is men over de voorzieningen voor kinderen. De verkeerssituatie is slechter dan gemiddeld. Er zijn veel milieuklachten, de mensen vinden dat er vaak rommel op straat ligt. Een kwart van de totale oppervlakte bestaat uit bedrijventerreinen en er zijn veel arbeidsplaatsen.

  

De Diavoorstelling van de wijken

Klik op één van de buurten voor een diavoorstelling.

          

    

West bestaat uit de volgende buurten: Boschveld, Paleiskwartier, Willemspoort, Deuteren, de Schutskamp, de Kruiskamp, Veemarktkwartier, de Moerputten, de Rietvelden oost, de Rietvelden west en Ertveld.

         

Deuteren - Het gehucht bestond eeuwenlang slechts uit enkele bewoonde terpen waarvan de boerderijherbergen Groot- en Klein Deuteren het bekendst zijn. De drank is er goedkoper dan in de stad en de bewoners zijn eigenzinnig van aard. Volgens vermeldingen liepen er altijd veel ganzen rond. Tot 1932 vormde Deuteren samen met Cromvoirt één gemeente, pas daarna werd het opgesplitst in Vught en 's-Hertogenbosch. De wijk is gebouwd van 1949 tot 1953 (en ook nu lopen er nog steeds ganzen rond).

 

Het Paleiskwartier - Is aan het eind van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw is ontwikkeld en gebouwd. Het Paleiskwartier is gesitueerd in het westelijke deel van de stad en is ingeklemd tussen de wijken Het Zand en Boschveld. Het industrieterrein De Wolfsdonken was vroeger gedeeltelijk gelegen op de plek waar nu het Paleiskwartier is gebouwd. Dit terrein was redelijk verpauperd. Het Paleiskwartier is ontworpen als gemengd woon- en werkgebied: men vindt er diverse appartementencomplexen, onderwijsinstellingen (Koning Willem I College, de HAS en Avans Hogeschool), het Paleis van Justitie (waarin zowel de rechtbank, het Openbaar Ministerie als het Gerechtshof gevestigd is), advocatenkantoren, bedrijven (waaronder ING Bank en Essent), café's, restaurants, fitnesscentra, enkele winkels en een modern stadspark (Westerpark). Het Paleiskwartier is bovendien naast het station van 's-Hertogenbosch gelegen en ligt daarnaast vlakbij de aansluiting op de snelweg A59. Het Paleiskwartier is nog volop in ontwikkeling: er wordt nog volop gebouwd aan met name de Onderwijsboulevard. Het laatste project dat voltooid is, is de Prinsenhof. Begin 2006 is de bouw van de Markiezenhof gestart. In 2012 zal de ontwikkeling van het Paleiskwartier worden voltooid. Dan zal in totaal 200.000 vierkante meter kantoorruimte, en 2.070 woningen zijn gerealiseerd

VorigeHomeWebsite informatieLinksGastenboekVolgende

   

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl