HomeStadswandelingGeschiedenisBinnendiezeSint-Jan's-HertogenboschBossche wijkenOeteldonkEvenementen

BinnenstadDe Muntel / De VliertDe GraafsepoortZuidoostWestNoordMaaspoortDe Groote WielenRandgemeenten

De Bossche wijken

Zuidoost

Zuidoost is een naoorlogse wijk uit de jaren 50 en 60. Er zijn verhoudingsgewijs weinig koopwoningen. De bewoners zijn gemiddeld tevreden met de voorzieningen. Ze vinden dat hard rijden en agressief verkeersgedrag vaak voorkomt. Er zijn meer milieuklachten dan gemiddeld en veel arbeidsplaatsen.

   

De Diavoorstelling van de wijken

Klik op één van de buurten voor een diavoorstelling.

          

    

Zuidoost bestaat uit de volgende buurten: Het Bossche Broek, Zuid, Bazeldonk, bedrijventerrein zuid, de Gestelse buurt, Pettelaarspark, de Bossche Pad, Grevelingen, Aawijk zuid, de Meerendonk, Kloosterstraat en bedrijventerrein de Brand.

      

Het Bossche Broek - Is een moerasgebied ten zuidoosten van 's-Hertogenbosch. Het is een van de weinige stukjes natuurgebieden dichtbij het centrum van de stad. In de jaren 40 van de twintigste eeuw was de gemeente van plan om het gebied te bebouwen, maar wellicht dankzij de Tweede Wereldoorlog is dit niet gebeurd. Ook was het plan om de stadsschouwburg, het huidige Theater aan de Parade, hier opnieuw op te bouwen. Het theater was immers in de oorlog flink beschadigd en restauratie was net zo moeilijk en kostbaar als nieuwbouw. In 1954 heeft het gemeentebestuur van de stad op aandringen van het gemeentebestuur van Vught besloten, om het gebied te laten zoals het was en niet te bebouwen. Hierdoor is toch een belangrijk stukje groen behouden gebleven voor de gemeente 's-Hertogenbosch. Het gebied wordt in de toekomst teruggegeven aan de natuur en dan zal het weer een moeras worden, zoals het ook was ten tijde van het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629.

VorigeHomeWebsite informatieLinksGastenboekVolgende

   

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl