HomeStadswandelingGeschiedenisBinnendiezeSint-Jan's-HertogenboschBossche wijkenOeteldonkEvenementen

BinnenstadDe Muntel / De VliertDe GraafsepoortZuidoostWestNoordMaaspoortDe Groote WielenRandgemeenten

De Bossche wijken

De Groote Wielen

Bijzonder is dat De Groote Wielen midden in de polder ligt en perfect is ingepast in het bestaande landschap. Kenmerkend zijn dan ook de mooie overgangen: van een landelijke openheid naar een eigentijdse stedelijke invulling. Er komen 4.300 woningen verdeeld over zes buurten met allemaal een heel eigen sfeer en uitstraling. De wijk wordt straks gekenmerkt door het water. De waterkwaliteit in het voormalige waterwingebied is zo hoog, dat duurzaam waterbeheer mogelijk is. Om dit te realiseren, is een ingenieus gesloten watersysteem ontwikkeld: de watermachine. Dit is een milieuvriendelijk systeem dat het regenwater in de wijk opvangt, zuivert en weer in omloop brengt.

    

De Diavoorstelling van de wijken

Klik op één van de buurten voor een diavoorstelling.

          

    

De Groote Wielen bestaat uit de volgende buurten: de Watertuinen, Broekland, Vlietdijk, de Hoven, Lanen, Centrum, landelijk gebied de Groote Wielen, bedrijventerrein de Groote Vliet en bedrijventerrein Brabantpoort.

          

Watertuinen - Niet voor niets wordt De Watertuinen nu al het eiland aan de rand van de waterplas genoemd. De indeling van de buurt sluit hier ook perfect op aan. Want in De Watertuinen komen verschillende plandelen voor die als het ware eilandjes op zich vormen. Het water loopt hier gewoon tussendoor. En juist dat zorgt voor een echte eilandenstructuur. Bovendien liggen bijna alle afzonderlijke woningen hierdoor direct aan het water. Dus waar u ook woont, u heeft altijd uw eigen plekje aan het water. Dat geeft meteen een relaxed gevoel aan de wijk, want verblijven op het water heeft nu eenmaal iets feestelijks en ontspannend.

  

Broekland - Een stukje stad in de natuur. Zo kan de nieuwe woonbuurt Broekland het beste worden omschreven. Want het wordt een stedelijk woongebied, midden in een natuurlijke omgeving. Met een informele sfeer. Het ligt ook in een soort rivierenlandschap. En dat heeft alles te maken met de watermachine in De Groote Wielen. Dit ingenieuze gesloten watersysteem was voor Rein Geurtsen het uitgangspunt bij het ontwerp van Broekland. Broekland is een ontwerp van Rein Geurtsen & Partners uit Delft. Lodewijk Baljon heeft getekend voor de inrichting van de openbare ruimte. In zijn rol als supervisor begeleidt hij tevens de architecten in Broekland.

VorigeHomeWebsite informatieLinksGastenboekVolgende

   

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl