Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

  De Monumenten

  De Kerken

  De Standbeelden

  De Straten van 's-Hertogenbosch

  Het Stadhuis

  Jeroen Bosch Ziekenhuis

  Jheronimus Bosch

  De Gevelgedichten

  De Gevelstenen

  Bossche Markten

  Partnersteden

  Toeristische informatie

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

       

's-Hertogenbosch

Bossche markten

       

's-Hertogenbosch was nog maar 11 jaar 'oud' of een deel van de Bosschenaren beschikte al over een bijzonder voorrecht. In 1196 bezorgde hertog Hendrik I zijn stad een flinke steun in de rug. Hij wist de Duitse keizer te bewegen de mensen uit 'de nieuwe stad bij het bos' tolvrijheid op de Rijn te verlenen. Dat was in die tijd zo ongeveer de belangrijkste handelsroute van West-Europa. Al in 1271 vertoefden de Bosschenaren Tieleman van Aken en Hendrik van 'Boleduk' in Londen. Ze kochten er grote hoeveelheden wol in. Niet lang daarna werden lakens, messen, schoenen en spelden als vermaarde producten van de Bossche nijverheid over de Oostzee, het Zwin en de Rijn vervoerd.

      

Omgekeerd brachten kooplui uit alle windstreken goederen naar de hertogstad. Zo werd

's-Hertogenbosch ook een centrum van doorvoerhandel. Handelen leek de Bosschenaar in het bloed te zitten. Hij was er bedreven in en bekend om. In de 13e eeuw bezaten Bossche handelslieden al een handelsprivilege in het verre Neurenberg. Daar werd eeuwenlang een van de grootste Duitse jaarmarkten georganiseerd. De Bossche handelsman was vrijgesteld tot het betalen van 'den hondersten penninck', een soort omzetbelasting. Nog in het begin van de 17e eeuw onderhield het Bossche stadsbestuur daarom

betrekkingen met de collega's in Neurenberg. Op de beroemde jaarmarkten van Bergen op Zoom uit het begin van de 16e eeuw domineerden de kooplui van het machtige Antwerpen en die van 's-Hertogenbosch. Aan die belangrijke handelstraditie heeft de stad steeds vastgehouden. Geen wonder, dat de Markt de bekendste en meest centrale plek van de oude hertogstad is gebleven.

            

De Bossche Markt

De Bossche markt de handelsplaats voor waren uit de Meierij en uit verre bekende en onbekende plaatsen en landen. Het stadsbestuur hechtte grote waarde aan het marktgebeuren hetgeen o.a. blijkt uit het grote aantal bijzondere markten als jaar en vrije markten, dat zij instelde. Zelfs de hal van

      

het Stadhuis werd daarbij als marktterrein gebruikt. Tijdens de vrije markten stonden de handelaren onder bescherming van de stad. Ten teken van deze vrije markt werden dan op het bordes van het Stadhuis twee marktkruizen geplaatst. Ondanks deze en andere verdwenen trekken is het wezen van de Bossche markthandel in als die eeuwen nauwelijks veranderd. Dezelfde handelswaren, agrarische producten en stoffen aangevuld met meer eigentijdse zaken treffen wij nu nog aan in de kramen. Ook nu nog staan er veel kooplieden uit Den Bosch en omgeving op de markt, bijvoorbeeld Meulensteen, Eikemans, van der Heijden, Krol, Hoofs, enz.

      

  

Geraniummarkt

De Bossche geraniummarkt onderscheid zich door zijn unieke ligging en de sfeervolle terrasjes. Elk jaar opnieuw heeft de organisatie het beproefde scenario uit de kast gehaald: een schitterend en overzichtelijk bloementapijt in het hart van de stad, sfeervolle muziek van hoog kaliber en talrijke uitnodigende terrasjes. Het lijdt geen twijfel in Den Bosch klopt dan een Bourgondisch hart. Het uitzicht op de bloemenzee is imponerend. De bloemenvelden strekken zich uit van de markt tot Pensmarkt, van Hoge Steenweg tot Orthenstraat, van Promenade tot Schapenmarkt, tienduizenden geraniums en perkplanten vormen een schitterend kleurenspectrum, rood, roze oranje paars lila geel enz. Als de bezoeker midden op de markt staat kan hij over alle bloemen en planten heen kijken menig fotorolletje is op deze dag al volgeschoten.

      

ArtiBosch

Zeventig kunstenaars in evenzoveel stands van de Bossche Kunst Manifestatie ArtiBosch gaven de omgeving rond het Sint-Janskerkhof een zweem van het Parijse Montmartre. De omgeving van de Sint-Jan was het toneel van de 31ste editie van het festival en tevens de laatste editie van Jan Tervoort, die stopte als voorzitter. De organisatie had dit jaar gekozen voor een iets kleinere opzet. Vorig jaar kende het evenement nog zo'n honderd kraampjes. Dit keer waren het enkele tientallen minder. In 1976 nam de Bossche edelsmid Joos Holla het initiatief om met enkele bevriende

kunstenaars hun kunst op straat te koop aan te bieden. Kramen werden gehuurd en voor zijn woning aan het Sint- Janskerkhof ontstond de eerste Bossche kunstmarkt. Het was een geweldig idee: veel publieke belangstelling en tevreden kunstenaars. Na enkele jaren kwam er een echt bestuur en werd de kunstmarkt van Joos een jaarlijkse een traditie!

home

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl