Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

  Geschiedenis

  Het Interieur

  Het Exterieur:

         De Sint-Janstoren

         De Luchtboogbeelden

         Het Noorderportaal

         Het Zuiderportaal

  De Kapellen

  De Ramen

  De Stille Omgang

  De Kerststal

  Diocesaan geloofsfeest

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

Sint-Janskathedraal

De Sint-Janstoren

       

Waarom past de westtoren van de Sint-Jan niet echt bij de rest van het gebouw. Waarom is het materiaalgebruik niet hetzelfde? Logische vragen als je de Sint-Janstoren bekijkt.

    

De westtoren - De westtoren van de Sint-Jan onderging in de loop der eeuwen veel veranderingen. Al een paar keer in de geschiedenis heeft het niet veel gescheeld of hij was voorgoed verdwenen. Het onderste gedeelte van de westtoren van de Sint-Jan is het enig overgebleven bouwfragment van de Romaanse Sint-Janskerk. Aan deze bakstenen kerk werd vanaf omstreeks 1200 gebouwd. De toren dateert van circa 1260. Na 1500 werd hij verhoogd met twee gotische verdiepingen waarin de luidklokken kwamen te hangen. Bij de grote brand van 1584 werd de westtoren zeer zwaar beschadigd. De luidklokken en de beiaard – een van de vroegste in de Nederlanden - stortten smeltend neer. Na de grote brand werd de grote middentoren niet meer herbouwd. Op die plaats verrees de nog altijd bestaande koepel. Het herstelwerk aan de westtoren duurde tot in de zeventiende eeuw. Opeenvolgende herstelwerkzaamheden en restauraties drongen het oorspronkelijk Romaanse karakter van de onderste torengeleding vrijwel geheel op de achtergrond. Bij de jongste werkzaamheden aan de westtoren, die plaatsvonden tussen 1975 en 1982, is het Romaanse uiterlijk van de onderste geleding in ere hersteld. De forse kloostermoppen en de ronde boogvensters laten weer zien dat dit gedeelte van de kathedraal een geschiedenis heeft van meer dan zevenhonderd jaar.

         

      

    

Het is mogelijk de toren te bezichtigen:

       

- Op de tweede verdieping is een kleine tentoonstelling ingericht met materialen en tekeningen die gebruikt zijn bij de laatste restauratie (1975-1982).

    
- Op de derde verdieping is het oude smeedijzeren uurwerk te zien, dat verbonden was met het uurwerk op de toren.

    
- Op de vierde verdieping, de zogenaamde klokkenzolder, hangen 7 luidklokken en 2 klokken van het carillon.

    
- Op de vijfde verdieping is het zogenaamde beiaardhuisje en de overige 41 klokken van het carillon.

    
- Op de zesde verdieping kun je, naast de klokkenhuizen, naar buiten. Hier heb je een fraai uitzicht op de stad.

home

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl