Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Vestigingwerken

 Natuurgebieden:

     De Bossche Broek

     De Moerputten

     De Gement

     Engelermeer

     Crčvecoeur

     De Maasuiterwaarden

     Orthensedijk / De Heinis

     Hooge Heide

 Zuid-Willemsvaart

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

       

Vestingstad in het groen

De Gement

       

       

Tussen de dijk van het Drongelens Kanaal en de verlaten spoordijk van het zogenaamde ’Halve Zolenlijntje’ naar Waalwijk ligt De Gement. Een weids graslandschap van 1.400 hectare groot ten westen van ’s-Hertogenbosch. Het gebied bestaat uit de terreinen de Maij, de Rijskampen de Gemeentes Weiden, de Ham en het Vlijmens Ven. Als je in de Gement staat, heb je niet door dat je zo dicht bij het centrum bent en de huizen van 's-Hertogenbosch  West. Door de overgang van zand- naar kleigrond en door ondergrondse waterstromen vind je in De Gement bijzondere planten en dieren. Vanwege de vele grutto’s en kleine zwanen heeft de provincie er zelfs weidevogel- en ganzengebieden aangewezen.

  

Overwinterende zwanen - Twee eendenkooien liggen als eilanden in het gebied. Natuurmonumenten probeert tussen de eendenkooien in weer bloemrijke hooilanden terug te laten keren. In de winter wordt de plek onder water gezet voor de overwinterende kleine zwanen. Staand in het water zijn ze veilig, omdat vossen er niet door durven.

      

Zee van graslanden - De Gement ziet eruit als een zee van graslanden, hoewel er de laatste jaren steeds meer maďsakkers verschijnen. Het gebied is systematisch ingedeeld: rechte kavels en kaarsrechte sloten. In 1989 werd de Gement opgenomen als kerngebied in de ecologische hoofdstructuur van Nederland.

       

home

Natuurgebieden:Vorige1245678Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl