Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Vestigingwerken

 Natuurgebieden:

     De Bossche Broek

     De Moerputten

     De Gement

     Engelermeer

     Crèvecoeur

     De Maasuiterwaarden

     Orthensedijk / De Heinis

     Hooge Heide

 Zuid-Willemsvaart

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

       

Vestingstad in het groen

Engelermeer

       

Het Engelermeer is waarschijnlijk een overblijfsel van een stuk oude stroomgeul van de Maas van vóór de dertiende eeuw. In de vorige eeuw is er met zandzuigers veel zand uit het Engelermeer gehaald.
      

Strandbaden en haventje - Zandwinputten moeten zorgen voor grootschalig water (ongeveer 100 hectare). In de toekomst wordt het gebied naast het Engelermeer een nieuw centrum voor openluchtrecreatie. Er is een strandbad en in de toekomst komt er een haventje en misschien zelfs een kampeerterrein. Nu wordt het gebied vooral bezocht door wandelaars, fietsers en skaters.
     

Rietvelden - Het Engelermeer ligt op een prachtige locatie midden in de weilanden van de Vlijmense en Engelense polder. Aan de zuidzijde en in het noordoosten ligt de plas verscholen achter rietvelden. Die rietvelden werden in het verleden regelmatig afgebrand, maar tegenwoordig heeft maaien de voorkeur. Dat kan overigens alleen als het water bevroren is. Dan probeert men met man en macht de stengels te kortwieken. De bossen in de omgeving van het Engelermeer bestaan uit elzen, essen en iepen. Struiken en ruigtekruiden hebben zich hier explosief ontwikkeld. In de graslanden komen soorten voor als ‘moerasspirea’ en ‘Koninginnekruid’.

       

Eendenkooi - In de eendenkooi van het Engelermeer huizen veel bijzondere vogelsoorten. Grote groepen trekvogels

gebruiken het gebied als rustplaats. De kooi dient als ring- en telstation. Aan de westkant van de eendenkooi liggen waterpartijen en eilandjes. In de buurt van de eendenkooi graast bovendien een kudde geiten.

        

home

Natuurgebieden:Vorige1235678Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl