Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Vestigingwerken

 Natuurgebieden:

     De Bossche Broek

     De Moerputten

     De Gement

     Engelermeer

     Crčvecoeur

     De Maasuiterwaarden

     Orthensedijk / De Heinis

     Hooge Heide

 Zuid-Willemsvaart

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

       

Vestingstad in het groen

Crčvecoeur

       

Crčvecoeur blokkeerde vijandelijke scheepsvaart - Rondom de vestingstad werden op strategische punten forten gebouwd. Fort Crčvecoeur was zo’n fort. Het dateert uit de zestiende eeuw en werd gebouwd aan de monding van de Dieze aan de Maas. Crčvecoeur blokkeerde vijandelijke scheepsvaart naar ’s-Hertogenbosch.

         

Ruďnes - Aan het begin van de achttiende eeuw werden sluizen aangelegd in de Dieze. Hiermee kon de gemeente het gebied ten noorden van de stad onder water zetten om vijanden buiten de stad te houden. In 1750 werden er kruithuizen en magazijnen gebouwd. Daarvan zijn alleen ruďnes over.  Binnenkort wordt Crčvecoeur hersteld als cultureel monument met ecologische waarde.

           
Gracht - Rond Crčvecoeur liggen restanten van een dichtgegroeide gracht. De overblijfselen van het fort raakten in de loop der tijd begroeid met uiteenlopende plantensoorten. De beschermde ‘groote kaardebol’ is er regelmatig te zien. Riet- en zangvogels verblijven graag in het gebied. In het hele gebied leven bovendien konijnen, hazen, egels, wezels, vossen en vele vlindersoorten.
      
Koeien - Een deel van het gebied is in handen van het ministerie van Defensie en is helaas niet toegankelijk voor publiek. De weilanden op de kop aan de westkant zijn van Natuurmonumenten. Door de inzet van koeien voert men er een verschralingbeleid.

 

home

Natuurgebieden:Vorige1234678Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl