Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

  De Monumenten

  De Kerken

  De Standbeelden

  De Straten van 's-Hertogenbosch

  Het Stadhuis

  Jeroen Bosch Ziekenhuis

  Jheronimus Bosch

  De Gevelgedichten

  De Gevelstenen

  Bossche Markten

  Partnersteden

  Toeristische informatie

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

       

's-Hertogenbosch

       

De stad dankt haar officiële naam aan des hertogen bos, het bos van de hertog. In de omgangstaal heeft vrijwel iedereen het kortweg over Den Bosch. Die hertog was Hendrik I van Brabant. Hij was zesentwintig jaar toen hij 's-Hertogenbosch in 1185 stadsrechten met bijbehorende handelsprivileges verleende. Dat was puur eigenbelang. In de noordhoek van zijn hertogdom had hij namelijk een sterk bolwerk nodig, ter bescherming tegen Gelre en Holland. 's-Hertogenbosch heeft van die bevoorrecht positie de lusten gehad, maar ook de lasten. Een bloeiperiode tot rond 1520 en veel ellende daarna. Vijftig jaar lang onder Spaans gezag. De vergeefse belegeringen door Prins Maurits die de stad wilde inlijven bij de Republiek der Verenigde Provinciën.

De definitieve verovering door Frederik Hendrik in het roemruchte jaar 1629, waardoor 's-Hertogenbosch van het hertogdom werd afgesneden. In 1794 nieuwe rampspoed: Franse troepen onder veldheer Pichegru nemen de stad in. In 1814 breken betere tijden aan; de Fransen worden door Pruisische troepen de stad uitgejaagd, en een jaar later wordt 's-Hertogenbosch bij de vestiging van het koninkrijk der Nederlanden hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Wat herinnert er nu nog aan die vervlogen tijden? Op de eerste plaats de St. Janskathedraal die gebouwd werd in de bloeitijd van de stad. Voorts het huis De Moriaan, het Kruithuis, het fort de Citadel, het stadhuis en vooral ook de grotendeels

onveranderd gebleven structuur van de stadskern: het stramien van bochtige straten binnen de gordel van deels nog bestaande stadswallen met als centrum de driehoekige Markt, het oudste plekje van de stad. In 's-Hertogenbosch is meer te zien en te beleven dan op deze website is opgesomd. De huizen in hun verscheidenheid van vormen, kleuren en stijlen. Het oude naast het nieuwe. Het voorbije naast het groeiende. De sfeer die bepaald wordt door de steeds wisselende taferelen, de straatterrassen in de zomer, de carillons, de marktkooplieden, de reeks van evenementen en ook door de talrijke bezoekers die zich voelen aangetrokken tot deze historische en culturele stad en haar opgewekte Bosschenaren.

      

Onderwerpen over de stad:

 

VorigeHome

Website informatieLinksGastenboekVolgende

VorigeHome

Interieur :123456789101112

Website informatieLinksGastenboekVolgende

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl

 

HomeStadswandelingGeschiedenisBinnendiezeSint-Jan's-HertogenboschBossche wijkenOeteldonkEvenementen

Uit de SchaduwVestigingwerkenBossche MarktenNatuurgebiedenPartnerstedenToeristische informatie

MonumentenKerkenStandbeeldenStadhuisGroot ZiekengasthuisJheronimus BoschGevelgedichtenGevelstenenZuid-Willemsvaart

's-Hertogenbosch

De feiten van het Groot Ziekengasthuisterrein

Cultuur, winkelen en wonen zijn de drie belangrijkste pijlers bij de herontwikkeling van het Groot Ziekengasthuisterrein in ’s-Hertogen-bosch. Dat blijkt uit het plan van stedenbouwkundige Kees Rijnboutt en landschapsarchitect Peter Lubbers. De twee presenteerden op dinsdag 30 september het nieuwe plan voor dit vijf hectare grote gebied in de Bossche binnenstad. De opdracht voor deze opzet komt van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de ontwikkelaars Heijmans Vastgoed en BAM Vastgoed.

          

  

Zo'n 400 belangstellenden reageerden dinsdag 30 september enthousiast op het plan voor herontwikkeling van het Groot Ziekengasthuisterrein. Woningen zoals je die hebt in Kopenhagen. Een brede brug voor fietsers en voetgangers zoals in Parijs. Een bibliotheek zoals er een staat in Stockholm. Terrassen met bomen die doen denken aan Aix en Provence. Een plein met lichtkrant zoals op Times Square in New York. Stedenbouwkundige Kees Rijnboutt ziet het helemaal voor zich na een inleidende film in het Theater aan de Parade met informatie over een 'spannend

winkelgebied met ruimte voor groen' en een nieuwe Binnendieze klonk applaus. Voordat wethouder Geert Snijders de maquette onthulde, gaf hij met Rijnboutt en landschapsarchitect Peter Lubbers een toelichting. Snijders zei 'vurig te hopen' dat de Bijenkorf 12.000 tot 14.000 vierkante meter gaat vullen. Volgens Rijnboutt is de directeur van de Bijenkorf er 'razend enthousiast' over.

          

Het stervormige ziekenhuispaviljoen uit 1913 vindt Rijnboutt het aller interessantste van de ziekenhuismonumenten, zeker nadat het van zijn latere aanbouwsels zal zijn ontdaan. "Het is wel een beetje verloederd, maar het ís er nog helemaal. Die zes ziekenhuisgebouwen horen bij elkaar, ze vormen samen een monument voor de nieuwe gezondheidszorg van begin twintigste eeuw. Als ze een goede functie krijgen, zullen ze het geheugen van de stad versterken." Rijnboutt de oud-rijksbouwmeester werd vorig jaar als adviseur aangetrokken bij de verdere ontwikkeling van het stedenbouwkundig plan voor het GZG-terrein toen een aantal problemen lastig leek te kunnen worden opgelost. Rijnboutt haalde op zijn beurt de in Den Bosch werkende en in Vught wonende landschapsarchitect Peter Lubbers erbij.

         

In het plan van Rijnboutt en Lubbers bleek wél ruimte voor het stergebouw dat aanvankelijk voor het grootste deel gesloopt zou worden. "En waar we monumenten sparen komt geen parkeergarage daar kun je dus bomen in de volle grond planten die groot kunnen worden. Het GZG-gebied had vroeger veel groen en water we willen dit

deel van de stad weer groen maken", aldus Lubbers. Hij denkt onder andere aan meerstemmige platanen de bomen die nu op het Burgemeester Loeffplein staan worden verplaatst naar elders op het plein dat anders van vorm wordt. Lubbers denkt voorts aan "een heel sobere verharding" van straten en pleinen die zich onderscheidt van die elders in de binnenstad.    

 
De Binnendieze in het plan het water mag geen vervalsing van de geschiedenis worden, vinden Lubbers en Rijnboutt. In plaats van een

uitbreiding van de historische Binnendieze komt er een waterloop in moderne vormgeving. Lubbers: "Misschien met kunst, licht- of geluidseffecten. We willen een bijzondere opstapplaats maken aan het Sterplein of zelfs in de bibliotheek aan dat plein het moet een fascinerende toevoeging aan de stad worden."
 

Dé nieuwe toegang tot de binnenstad wordt het Kanaalplein aan de Zuid-Willemsvaart. Daar komt een busstation en rijden auto's de parkeergarage in fietsers bereiken van daar gemakkelijk de stalling onder het bibliotheekgebouw. Aan het plein wordt voorts een nieuwe verbinding voor voetgangers en fietsers over het kanaal gelegd. "Een bijzondere brug een feestbrug ook geschikt om er te verblijven" als het aan Kees Rijnboutt ligt. Wil deze brug echt gaan functioneren dan moet er in het verlengde ook een nieuwe brug over de Aa worden gelegd en een langzaamverkeersroute door de Hennequinstraat in De Muntel.

           

De feiten van het Groot Ziekengasthuisterrein                                

        

Cultuur

In het hart van het plan is ruimte gereserveerd voor de nieuwe stadsbibliotheek. Dit moet een architectonisch statement worden waar ook het stadsarchief een plek krijgt. Op het nieuwe plein bij de stadsbibliotheek is ruimte voor kleinschalige evenementen met een culturele betekenis. Daarmee beoogt het nieuwe plein hét cultuurplein van ’s-Hertogenbosch te worden. Onder de bibliotheek komt een opstapplaats voor de Nieuwe Dieze, een nieuwe aftakking van de Binnendieze. Dit moderne waterelement met licht- en geluidstoepassingen maakt het mogelijk het nieuwe stuk binnenstad ook vanaf het water te beleven.

Toevoeging aan de stad

In het plan van Kees Rijnboutt en Peter Lubbers wordt het GZG-terrein toegankelijk voor het publiek. Op een zorgvuldige manier is aangesloten bij de openbare ruimte van de Binnenstad. De ‘groene’ geschiedenis van het gebied is hierbij als uitgangspunt genomen. Pleinen, straten en lanen vormen samen met de gebouwen een harmonieus geheel. Daarbij is veel aandacht voor bestrating, verlichting en groen. Het masterplan omvat 21 gebouwen, waarvan zes rijksmonumenten en vijftien nieuwe gebouwen, in een verrassende combinatie van oude en nieuwe elementen. Alle rijksmonumenten blijven behouden en krijgen nieuwe functies die passen bij de plek en bij deze tijd.

     

      

Winkelen

In het plan is ruimte voor maximaal 28.700 m2 winkels opgenomen. Belangrijk daarbij is de aansluiting met de oude binnenstad en het

          

Wonen

Het plan voorziet in zo’n 500 woningen. Tussen de monumenten komen kleinere woongebouwen. De extra hoge begane grond verdiepingen bieden ruimte aan bijvoorbeeld kleine bedrijfjes, die deels woon-, deels bedrijfsbestem-ming hebben. Aan de andere kant van het gebied, de Zuid-Willemsvaart, komen grotere woongebouwen. De woongebouwen worden pandsgewijs uitgevoerd zodat deze aansluiten bij de schaal en maat van de binnenstad. Aan de binnenzijde van de verschillende woonblokken komen groene ’opgetilde’ binnenhoven, ingericht als een groene daktuin.

naadloos in elkaar overlopen van oud en nieuw winkelgebied. Hiervoor wordt de Stoa aangepast en wordt op het Burgemeester Loeffplein een paviljoen gebouwd met horeca en winkels. De winkels in de kleinere straatjes versterken het bestaande winkelgebied richting de Arena. De invulling van winkels sluit aan bij de culturele functie van de stadsbibliotheek, bijvoorbeeld met een grote boekhandel en horecavoorzieningen. Tussen het Stergebouw en het Zusterhuis ontstaat door een glazen overkapping een geweldige plek voor bijvoorbeeld een combinatie van bijzondere of chique winkels. Aan het Tolbrugplein, op de kop van het cultuurplein, komt een groot winkelgebouw met ruimte voor een warenhuis of grotere winkels.

          

           

Initiatief

Het GZG-terrein, momenteel de thuishaven van één van de locaties van het Jeroen Bosch ziekenhuis, krijgt een nieuwe bestemming. Het vertrek van het ziekenhuis naar de westzijde van de stad zorgt voor een unieke kans om een nieuw stuk binnenstad te realiseren. De herontwikkeling van het GZG-terrein is een gezamenlijk initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch en VOF GZG. VOF GZG is een samenwerking van Heijmans Vastgoed en BAM Vastgoed.

       

Feiten en cijfers op een rij

Gebied: 5 hectare

Gebouwen: 21 gebouwen (15 nieuwe gebouwen en 6 rijksmonumenten)

Nieuwe pleinen: 3

Cultuur: nieuw multimediaal centrum met stadsbibliotheek en stadsarchief, cultuurplein en Nieuwe Dieze

Winkelen: maximaal 28.700 m2

Wonen: ca. 500 woningen

Water: aanleg Nieuwe Dieze

Parkeren: ca. 900 openbare plaatsen (ondergrondse parkeergarage) en 500 stallingplaatsen

Fietsenstalling: 1.000 plaatsen

Start bouw: 2011

Stedenbouwkundig ontwerp: Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt

Ontwerp: Kees Rijnboutt en Mattijs Rijnboutt

Ontwerp openbare ruimte: Buro Lubbers Landschapsarchitectuur & Stedelijk ontwerp

Ontwerp: Peter Lubbers

Groot Ziekengasthuis :1234

VorigeHomeWebsite informatieLinksGastenboek

   

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl