Stadswandeling

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

  De Monumenten

  De Kerken

  De Standbeelden

  De Straten van 's-Hertogenbosch

  Het Stadhuis

  Jeroen Bosch Ziekenhuis

  Jheronimus Bosch

  De Gevelgedichten

  De Gevelstenen

  Bossche Markten

  Partnersteden

  Toeristische informatie

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

       

's-Hertogenbosch

       

De stad dankt haar officiële naam aan des hertogen bos, het bos van de hertog. In de omgangstaal heeft vrijwel iedereen het kortweg over Den Bosch. Die hertog was Hendrik I van Brabant. Hij was zesentwintig jaar toen hij 's-Hertogenbosch in 1185 stadsrechten met bijbehorende handelsprivileges verleende. Dat was puur eigenbelang. In de noordhoek van zijn hertogdom had hij namelijk een sterk bolwerk nodig, ter bescherming tegen Gelre en Holland. 's-Hertogenbosch heeft van die bevoorrecht positie de lusten gehad, maar ook de lasten. Een bloeiperiode tot rond 1520 en veel ellende daarna. Vijftig jaar lang onder Spaans gezag. De vergeefse belegeringen door Prins Maurits die de stad wilde inlijven bij de Republiek der Verenigde Provinciën.

De definitieve verovering door Frederik Hendrik in het roemruchte jaar 1629, waardoor 's-Hertogenbosch van het hertogdom werd afgesneden. In 1794 nieuwe rampspoed: Franse troepen onder veldheer Pichegru nemen de stad in. In 1814 breken betere tijden aan; de Fransen worden door Pruisische troepen de stad uitgejaagd, en een jaar later wordt 's-Hertogenbosch bij de vestiging van het koninkrijk der Nederlanden hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Wat herinnert er nu nog aan die vervlogen tijden? Op de eerste plaats de St. Janskathedraal die gebouwd werd in de bloeitijd van de stad. Voorts het huis De Moriaan, het Kruithuis, het fort de Citadel, het stadhuis en vooral ook de grotendeels

onveranderd gebleven structuur van de stadskern: het stramien van bochtige straten binnen de gordel van deels nog bestaande stadswallen met als centrum de driehoekige Markt, het oudste plekje van de stad. In 's-Hertogenbosch is meer te zien en te beleven dan op deze website is opgesomd. De huizen in hun verscheidenheid van vormen, kleuren en stijlen. Het oude naast het nieuwe. Het voorbije naast het groeiende. De sfeer die bepaald wordt door de steeds wisselende taferelen, de straatterrassen in de zomer, de carillons, de marktkooplieden, de reeks van evenementen en ook door de talrijke bezoekers die zich voelen aangetrokken tot deze historische en culturele stad en haar opgewekte Bosschenaren.

      

Onderwerpen over de stad:

 

VorigeHome

Website informatieLinksGastenboekVolgende

VorigeHome

Interieur :123456789101112

Website informatieLinksGastenboekVolgende

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl

 

HomeStadswandelingGeschiedenisBinnendiezeSint-Jan's-HertogenboschBossche wijkenOeteldonkEvenementen

Uit de SchaduwVestigingwerkenBossche MarktenNatuurgebiedenPartnerstedenToeristische informatie

MonumentenKerkenStandbeeldenStadhuisGroot ZiekengasthuisJheronimus BoschGevelgedichtenGevelstenenZuid-Willemsvaart

's-Hertogenbosch

Nieuwbouw Jeroen Bosch ziekenhuis

Het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt gebouwd op de locatie van het huidige Willem Alexander Ziekenhuis, dat daarvoor deels zal worden gesloopt. Het nieuwe ziekenhuis dient als vervanging voor de huidige ziekenhuizen: Groot Zieken Gasthuis, Carolus en Willem Alexander. Het ziekenhuis zal een capaciteit krijgen van 704 bedden. Tot het complex behoren ook de nieuwbouw van het Regionaal Gezondheid Centrum, een instelling voor psychiatrische patiënten, en Revalidatie Centrum de Tolbrug. Annex het ziekenhuis en daar direct aan verbonden komt het eveneens door EGM ontworpen Dr. Verbeeten Instituut. Dit is een instituut voor radiotherapeutische behandeling van met name oncologiepatiënten. Het ziekenhuis is vanwege de schaal en omvang verkaveld in stroken, met een optimale oriëntatie op de zon en het landschap. Hoofdmateriaal is baksteen, in verschillende soorten en kleuren. Hoewel groot van omvang zal het gebouw zich kleinschalig presenteren aan de individuele gebruiker en bezoeker.

     

     

Vlag kan in top bij Jeroen Bosch Ziekenhuis

Iedereen die regelmatig langs de nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) rijdt, kan het beamen: het complex schiet als een komeet uit de grond. Het lijkt alsof de bouwvakkers er elke week een etage bij metselen.En dat is niet eens ver bezijden de waarheid.

Elke werkdag neemt het vloeroppervlak van het complex met bijna drie complete tennisvelden toe. Projectdirecteur nieuwbouw Wim Matser van het JBZ noemt het tempo van de nieuwbouw al gekscherend 'het mirakel van Den Bosch'. "Het is een ongekend strak geleid project. Drie hoofdaannemers zijn bij de bouw betrokken, Hurks Van der Linden, Strukton en Ballast Nedam. Maar die weten als één bedrijf te werken. Bovendien hebben ze teams geformeerd die aan verschillende delen van het complex werken. Zo komt er meer routine in het werk en bedenken medewerkers vaker efficiënte oplossingen."
     

Een rondje over het terrein leert dat de bouwplaatsen er gelikt uitzien. 
Niet de gebruikelijke morsige
taferelen en stapels steigerbuizen maar bezemschone vloeren en  keurig gerangschikte materialen. Matser. "De aannemer let ook veel op veiligheid: geen personenauto's op de bouwplaats, pasjescontrole bij de ingang en veel nadruk op discipline."
     

Het hoge bouwtempo komt verder door gebruik van zogeheten prefab-elementen. De Tilburgse firma Oosthoek Kemper levert geveldelen

compleet aan met metselwerk, ramen en zonwering. Op de bouwplaats  moeten ze alleen nog aan het betonnen skelet worden vastgemaakt. ,,We kunnen zo zonder steigers werken. Met de geveldelen wordt de bouwtijd met dertig tot veertig procent verkort", calculeert Matser. Alleen de kopse kanten van het ziekenhuis moeten nog ouderwets met de hand worden gemetseld. Ondertussen worden de contouren van het gebouw zichtbaar. Bijvoorbeeld bij de hoofdentree waar een grote ronde uitsparing is gemaakt voor roltrappen die bezoekers naar de foyer leiden met het patiënteninformatiecentrum, restauratieve voorzieningen, winkeltjes en ruimtes om te verpozen. Hier begint ook de 'boulevard', een centrale gang in de vorm van een bliksemschicht die de vijf delen van het ziekenhuis met elkaar verbindt. Verder zijn functies zoveel mogelijk bij elkaar geschikt en met elkaar verbonden. En dan niet alleen horizontaal, maar ook verticaal. Projectmanager Ignace Cordier: ,,Op de etages boven de Spoedeisende Hulp komen bijvoorbeeld alle acute functies zoals de intensive care, de cardiac care unit en verloskunde."
     

       

Het ziekenhuis krijgt zestig procent eenpersoonskamers met eigen sanitair en de mogelijkheid om iemand te laten overnachten. "Over honderd procent eenpersoonskamers hebben we lang gediscussieerd", zegt projectmanager Ignace Cordier van het JBZ. ,,In de praktijk blijkt niet iedereen een eenpersoonskamer te willen. En natuurlijk is er ook een kostenaspect: alleen maar eenpersoonskamers pakt veel duurder uit." Vrijdag bereikt het ziekenhuis zijn hoogste punt. Eind dit jaar verplaatst de bouw naar de binnenkant. Vaklieden hebben dan nog twee jaar de tijd voor de complete inrichting van het complex: van het aanbrengen van plafonds tot installeren van medische apparatuur. Heel belangrijk, maar toch van buiten minder spectaculair dan het 'mirakel van Den Bosch'.

     

Het JBZ in feiten en cijfers - Op het terrein van het JBZ vinden meerdere projecten tegelijk plaats: de bouw van het Jeroen Bosch ziekenhuis, het Regionaal Gezondheidscentrum (instelling voor psychiatrische patiënten en onderdeel van de Reinier van Arkel groep), het Revalidatiecentrum Tolbrug en het Dr. Bernard Verbeeten instituut voor radiotherapeutische behandeling. Er komt een parkeergarage voor het personeel met 1040 plaatsen. Bezoekers parkeren bij de hoofdentree op een terrein met 1000 plaatsen. Eind 2010 zijn de gebouwen klaar, voorjaar 2011 worden ze in gebruik genomen.

     

Groot Ziekengasthuis :1234

VorigeHomeWebsite informatieLinksGastenboek

   

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl