Stadswandeling

  De Oude Binnenstad

  De Vestigingwerken

  Oeteldonk

  De Bossche Wandeling:

         Uilenburg - Vughterstraat

         Hinthamerstraat - Hekellaan

         Kerkstraat - Spinhuiswal

         Orthenstraat - Sint Josephstraat

         Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

   

De vertrekpunt van deze stadswandeling is op het stationsplein, we staan nu voor de vierde station van ’s-Hertogenbosch en is een ontwerp van architect Rob Steenhuis. Het eerste station in ’s-Hertogenbosch werd geopend op 1 november 1868 omdat toen nog de vestingstatus had, moest men vrij zicht kunnen hebben op de polder ten westen van de stad en mochten er buiten de vestingwerken geen blijvende, stenen bouwwerken staan. Het station was daarom opgetrokken in houten vakwerkbouw, zodat men het snel af kon breken, wanneer er gevaar dreigde, het station lag zo’n paar honderd meter noordelijker.

     

Het tweede station van Eduard Cuypers

Het tweede station werd in 1896 geopend een monumentaal bakstenen station naar een ontwerp van Eduard Cuypers het gebouw was 140 meter lang en was gebouwd in de neorenaissance stijl. Dit tweede station raakte in vuur en vlam tijdens de gevechten voor de bevrijding van de stad

's-Hertogenbosch in 1944. De geklonken ijzeren overkappingen op het eerste en tweede perron ieder 447 meter lang, de langste overkapping van Nederland

 Het vierde station van Rob Steenhuis

bleven echter behouden. De derde station werd in 1951 gebouwd een bescheidener modern gebouw, het was een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn.

          

Voor het station staat de Bosch van Drakesteinfontein ludieke bijnaam "Het monument voor de schoonmoeders" ontwerp van Ir. J.J.Dony. Uiterste

wilsbeschikking van Jhr.Mr. J.P.J. Bosch van Drakestein, Commissaris van de Koningin van 1856 tot 1894 hij overleed in mei 1894 hij gaf een legaat van fl.10.000- de bouw vond plaats ter herinnering aan zijn echtgenote Elisabeth welke op 25 augustus 1884 overleed en de beide tweelingkinderen Paulina Maria en Henriette Wilhelmina Frederica die op 16-jarige leeftijd overleden,op resp. 19 en 20 november 1881 onthuld op 19 juli 1903. De draak van gedreven koper draagt het wapenschild der familie met de spreuk "Virtute et labore" (door deugd en arbeid) op 4 sokkels nog 4 draken die samen met vissenkoppen water spuwen allegorische voorstelling aan de voorzijde in koper: een vrouwenfiguur met twee meisjes waarvan er een aalmoes geeft aan een arm vrouwtje spreuk "Charitate nibetant" (Zij blonken uit door liefdadigheid). Op 13 oktober 2000 brak de grote draak af en stortte neer zij bleek totaal verroest te zijnen men was bang dat reparatie niet meer mogelijk was het metaalbedrijf van Dijk uit Tilburg bleek echter hiertoe toch in staat te zijn en op 14 december 2001 werd het monument weer compleet door terugplaatsing van deze draak.

     

      

Aan de rechterkant van de Stationsweg de bekende banketbakkerij en lunchroom Jan de Groot specialiteit De Bossche Bol. We lopen verder via de Stationsweg de panden aan de stationsweg daterend uit ca. 1897 en is in steil gebouwd als de toentertijd het station van Eduard Cuypers.

De wachtrij voor banketbakker Jan de Groot voor de beroemde Bossche Bollen

       

Halverwege de straat in het plantsoen staat een standbeeld van de Bokspringende kinderen vereenvoudigde beeltenis met een grove oppervlak van twee bokspringende kinderen het beeldje is in 1962 geschonken door de Bank van Mierlo (destijds gevestigd in het huidige ABN-pand) aan de gemeente 's-Hertogenbosch, ter gelegenheid van de opening van het nieuwe bankgebouw waartegen nogal wat protest was gerezen omdat er enkele fraaie negentiende-eeuwse neogotische herenhuizen voor hadden moeten wijken.

        

home

2345678910111213141516171819202122232425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl