Stadswandeling

  De Oude Binnenstad

  De Vestigingwerken

  Oeteldonk

  De Bossche Wandeling:

         Uilenburg - Vughterstraat

         Hinthamerstraat - Hekellaan

         Kerkstraat - Spinhuiswal

         Orthenstraat - Sint Josephstraat

         Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

          

Bij de bocht steken we over naar de Kuipertjeswal deze straat loopt waar vóór 1400 de stadsmuur lag en op de kruising met de Vughterstraat stond de Heilig Kruispoort toen men de bebouwing langs de Vughterdijk ging ommuren ontstond het Vughtereind met de Vughterpoort.

   

We houden rechts aan de Kruisbroedershof en naaste omgeving is een merkwaardige buurt met een geheel eigen sfeer ontstaan door de vestiging der Kruisheren in ´s-Hertogenbosch meestal Kruisbroeders genoemd die vestiging in de 15de eeuw is wat ongewoon in zijn werk gegaan zij bouwden daar hun kapel en hun klooster. Die kapel bestaat nog altijd het is het hoogkoor der tegenwoordige St. Catharinakerk zo genoemd naar de patrones der oorspronkelijke kloosterkapel en het is een koepelkerk gebaseerd op een verbouwing van een negentiende eeuwse kruiskerk (in waterstaatstijl) met behoud van het zestiende eeuwse koor dat over de Binnendieze is gebouwd. De kerk heeft een centrale ruimte met diagonaal gerichte zijkapellen en een betonnen koepelgewelf waarboven een achtkantig tentdak is te vinden uitlopend in een opengewerkte lantaarn. De kerk vormt een belangrijke schakel in de vernieuwing van de Nederlandse kerkbouw in het begin van de twintigste eeuw.

Tegen de kerk aan heb het Kosterij van de Kruiskerk Kruisbroedershof 2 uit 1619 de gevel heeft voluutvormige trappen en is voorzien van een rood-wit kruis het symbool van de Kruisheren en is in 1996 gerestaureerd.

   

We gaan nu linksaf de Kruisbroedersstraatje in waar op het einde linksaf de Vughterstraat in die is pas ontstaan tijdens de eerste uitbreiding der stad die plaats vond tussen de jaren 1250 en 1352 ofschoon er voordien al huizen gestaan moeten hebben in die jaren werd ook een nieuwe Vughterpoort gebouwd en wel bij de Kuipertjeswal zij kreeg de naam Vughterbinnenpoort maar werd vermoedelijk vanwege de nabij gelegen vestiging der Kruisbroeders ook H. Kruispoort genoemd. Bij rioleringswerk in 1970 vond men nog fundamenten van deze poort terug. Vroeger veranderde de Vughterstraat bij de Kuipertjeswal van naam daar werd het Vughterendijk' ofschoon men ook wel sprak van Vughteruitgang.

   

Bij de Achter de Boogaard rechtsaf werd zo genoemd naar de vroeger naastgelegen bogaart die oefenterrein was van de schutterij 'De Jonge Voetboog'. In deze bogaart smeedde in 1510 mr. Jan van Zeghen ons beroemde kanon genaamd 'Stuergewalt' meer bekend onder de naam 'Boze Griet'. Tijdens dit werk logeerde meester Jan in een tegenover genoemd straatje gelegen huis, dat de naam droeg van 'Het Groot Wiltwijf'.

   

Op het einde van de straat rechtsaf de Westwal met aan de rechterkant de Berewouthof in 1700 telde de stad ongeveer 12.500 inwoners en huisvestte als garnizoensstad bovendien ongeveer 10.000 militairen die veelal een onderdak hadden bij de burgerij dit leidde tot moeilijkheden en in 1744 besloot de stadregering een viertal kazernes te bouwen daarvan van was er één de Berewoutkazerne in 1902 werd de kazerne verbouwd tot magazijn voor het leger toen werd ook het ijzeren hek geplaatst in 1920 verlaten door de militairen. In de twintiger jaren van deze eeuw heeft de Berewoutkazerne een belangrijke inwendige verbouwing ondergaan en is er door de gemeente een hofje voor bejaarden van gemaakt.  

    

     

Bij Berewoutstraat rechtsaf dankt haar naam aan de familie Berwout die er ooit gewoond heeft en een beer in haar wapen voerde.

home

Vorige123456789101112131415161719202122232425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl