Stadswandeling

  De Oude Binnenstad

  De Vestigingwerken

  Oeteldonk

  De Bossche Wandeling:

         Uilenburg - Vughterstraat

         Hinthamerstraat - Hekellaan

         Kerkstraat - Spinhuiswal

         Orthenstraat - Sint Josephstraat

         Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

     

De Schietspijp een smal pandje aan de rechterzijde van het stadhuis stond oorspronkelijk op een groot breed perceel bij de bouw van

de nieuwe gevel van het stadhuis in 1670 ontstond schade aan het pandje de stad heeft toen op haar kosten de gevel van de Schietspijp vernieuwd in dezelfde klassieke bouwstijl als het stadhuis met zuilen en een timpaan en het pandje kreeg toen de naam 'klein stadhuis'.

  

 

Aan de Markt staat ook het Stadhuis heeft gedurende zijn bestaan vele veranderingen ondergaan oorspronkelijk dateert het uit het einde van de veertiende eeuw maar door aankopen van de panden links De Gaffel en rechts Sinter Claes ervan werd het steeds groter en bovenop dit

stadhuis werd in 1650 een nieuwe toren geplaatst rond die tijd (in 1665) vervaardigde Abraham van Beerstraten het schilderij van de Markt met het stadhuis in 1670 werd het gebouw voorzien van een monumentale gevel in de stijl van de classicistische barok naar een ontwerp van Pieter Minne. In de top van de stadhuisgevel bevindt zich een driehoekig fronton met daarin het stadswapen bekroond door een hertogskroon en geflankeerd door twee wildemannen. Naast de wildemannen twee liggende stroom- en riviergoden, te herkennen aan het water dat uit de kruiken stroomt waarop zij leunen. In de hoeken twee hoornen des overvloeds waaruit bij de linker de vruchten van het land komen en bij de rechter jachthonden (wild) en een sikkel (graan).

    

De tuin der lusten, voorstellingen op deze spectaculaire triptiek hebben een opeenvolgend inhoudelijk programma. Het linker paneel toont aan de binnenzijde het aardse paradijs. De voorstelling van het middenpaneel met een minnekozende massa naakte mensen in een parkachtig landschap is minder goed te duiden. Naar aanleiding van dit tafereel werd de triptiek later 'de Tuin der Lusten' genoemd. Ten slotte toont het rechterpaneel de bestraffing van de zondaren in de hel.

   

Op de Markt Jheronimus Bosch dit traditionele academische standbeeld van een staande Jheronimus Bosch is geplaatst op initiatief van Burgemeester Van Lanschot en gefinancierd uit de gaven van vele bewoners mede dankzij een radioactief Jeroen Bosch werd waarschijnlijk in 's-Hertogenbosch geboren als Jheronimus van Aken in ±1450 was er voor het eerst sprake van 'Jeroen die maelre'.

     

De Zwarte Arend bovenop de gevel van het pand prijkt een zwarte arend het is een replica van de zinken arend die hier lange tijd gestaan heeft maar zich nu bevindt in de tuin van het huidige onderkomen van de sociėteit die dit gebouw heeft laten bouwen de Sociėteit Zwarte Arend werd in 1809 opgericht onder de naam Nieuwe Sociėteit en is een van de oudste herensociėteiten van

's-Hertogenbosch. Het pand van de sociėteit de Zwarte Arend werd gebouwd in 1862 het was een zeer opvallende creatie van de Brusselse architect Pierre Peeters.

    

De Werelt een gesneden aardbol nog in ’t bovenlicht dit huis wordt reeds vernoemd in 1598 bij de grootscheepse uitvaartdienst die de stad deed houden voor Koning Philips II. Men leest dat van het voetvolk hetwelk met zwartgeklede trommen en averechts onder den arm gedragen geweren aan de stoet deel nam drie rotten zich na afloop weer voor het huis De Wereld moesten opstellen.

    

    

De Roodenburg aan de rechterkant van de Marktstraat stond eens het fiere huis 'De Roodenburg’ aan de linkerkant stond 'De Moriaan'. Het waren de oudste overgebleven huizen der stad ze zijn beiden gebouwd op last van Hendrik I (rond 1225) en werden door voorname burgers bewoond die verbonden waren aan het hof de heren echter leefden in een langdurige vete doordat zij elkaar het recht op de nabijgelegen 'Tolbrug' betwistten. Hun verzoening is jarenlang door de poorters herdacht met 'vermaarde' hanengevechten later diende

de Roodenburg tot ontvangstkantoor der Stadsgilden en het kwam steeds tot erger verval in 1908 kocht de gemeente het en werd het vis- en boterhal waar eerst Tecklenburg later Enoch Hartman handel dreven. In 1910 verkocht de gemeente het aan de fa. Suijling met de verplichting het af te breken en er een nieuw gebouw te plaatsen. Dit is dan ook geschied een gevelsteen herinnert nog aan 'De Roodenburg'.

     

De Moriaan wordt het oudste bakstenen huis van Nederland genoemd in ieder geval de eerste stenen gevel van de stad gotisch huis met spitse ramen en een rond torentje vermoedelijk rond 1185 gebouwd. Huidige vorm 13e eeuws kelder en zijmuren uit de 13e eeuw en is half boven en half onder de grond gelegen deze is een voorbeeld voor het oudste keldertype in onze stad vroeger was dit begane grond doch is door de grondophogingen i.v.m. de winterse wateroverlast nu is er een bar in gevestigd. De rest is in gebruik van de V.V.V. heeft ook gediend als kerk, theater, kazerne en pakhuis. In 1350 is de houten gevel door de fam. De Roover vervangen door een stenen gevel daarmee was het de eerste stenen gevel heette in 1580 "Het Bisschopshuis" en in de zijgevel zit een afgietsel van een Romeins reliėf genaamd "De Wijnschenker" dat een cadeau is van de stad Trier i.v.m. het 800-jarig bestaan der stad.

home

Vorige123456789101112131415161718192022232425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl