HomeStadswandelingGeschiedenisBinnendiezeSint-Jan's-HertogenboschBossche wijkenOeteldonkEvenementen

De Oude BinnenstadDe VestigingwerkenOeteldonkDe Bossche Wandeling

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

    

We gaan nu over de Hinthamerbrug op weg naar de watertoren lang vr de Zuid-Willemsvaart gegraven werd lag er al een brug die de Hinthamerstraat met het tegenwoordige Hinthamereinde verbond toen liep daar een Dieze-arm. Die brug heette de Zwijmel- of

 Hinthamereinde

Zwengelbrug oorspronkelijk was zij van hout maar in 1447 heeft men haar vervangen door een stenen brug als men nu via de ophaalbrug het Hinthamereinde nadert ziet men op de rechter-hoek een winkelpand waar eens de filiaal De Gruyter was gevestigd.

   

Op het einde van de straat aan de rechterkant de Watertoren met twee vierkante water-reservoirs van het vlakbodemtype met een inhoud van 180 m3 is in 1885 gebouwd in Eclectische bouwstijl naar ontwerp van de architect J. Kalff. Hij is gelegen aan de rivier de Aa op de rand van het toenmalige centrum van

 Watertoren

de stad op de plaats waar tot de negentiende eeuw de stadsomwalling lag hij vervult niet meer zijn oorspronkelijke functie maar is nu in gebruik als ontmoetingsruimte in de sociale hulpverlening.

  

   

Sluis 0 oorspronkelijk keersluizen heeft twee sas- of sluisdeuren met ophaalbruggen genaamd de "Antoniebrug" (oost) en de "Hinthamerbrug" (west) de lengte van de schutsluis is 123 meter tussen de beide keersluizen na de sloop van Sluis I in 1935 werd door rijkswaterstaat getracht deze naam aan Sluis O te geven

We gaan om de watertoren heen en via de oostwal van deze formidabele vestingwerken is niets meer over alleen een muurtje langs de weg geeft ongeveer aan waar de wal vroeger heeft gelegen.

   

       

deze naam zou ontstaan zijn doordat meer dan de helft van het jaar de sluisdeuren gewoon open bleven staan. In 1859 na de afsluiting van de Dieze werd het een schutsluis.

     

    

We steken hier weg over naar Bastion Sint Anthonie werd vroeger ook wel St. Teunis genaamd de naam Anthonie is vermoedelijk afkomstig van Hertog Anthonie van Brabant, die hier in 1410 een burcht had willen bouwen. Verder dan de fundering is het niet gekomen er lag een stadspoort -de Anthoniuspoort- op de weg naar Den Dungen de poort heeft bij het beleg van prins Maurits in 1601 zware schade opgelopen en is toen afgebroken toen heeft men dit bastion aangelegd dat in 1618 gereed was.

     

 De monument Running soldiers

De monument Running soldiers op Bastion Sint Anthonie in oktober 1944 stak de Welsh division hier de Zuid Willemsvaart over de brug was opgeblazen maar de sluisdeuren waren intact en gesloten met steun van vlammenwerpende tanks (Crocodiles) slaagde de infanterie over de sluisdeuren de overkant te bereiken waar zij dekking vond achter de oude muur van het bastion Anthonie op het bastion herinnert deze staalsculptuur aan dit gevecht.

     

We gaan nu langs de vestigingwerken richting Bastion Baselaar de muren van dit bastion zijn vrijwel geheel aanwezig maar nauwelijks waarneembaar door de begroeiing en de gebouwen van de tennisclub het bastion dankt zijn

De walmuren langs de Hekellaan

naam aan het klooster Baseldonk dit klooster lag buiten stad in het schootsveld van de stadswal en is in 1542 afgebroken toen Maarten Van Rossum de stad bedreigde. Het behoorde toe aan de Wilhelmieten die afkomstig waren uit Basel vandaar de naam Baselaars.

    

 Hekellaan

 Bastion Baselaar

De Oude Binnenstad12345678910111213141516171819202122232425

VorigeHomeWebsite informatieLinksGastenboekVolgende

   

Foto's copyright bij groetenuitdenbosch.nl