Stadswandeling

  De Oude Binnenstad

  De Vestigingwerken

  Oeteldonk

  De Bossche Wandeling:

         Uilenburg - Vughterstraat

         Hinthamerstraat - Hekellaan

         Kerkstraat - Spinhuiswal

         Orthenstraat - Sint Josephstraat

         Markt - Torenstraat

 

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

 Groot Ziekengasthuis

Aan de rechterkant heb je het Groot Ziekengasthuis het complex van het Groot Ziekengasthuis is gesitueerd aan de zuidzijde van de Zuid Willemsvaart in het centrum van 's-Hertogenbosch. De geschiedenis van het Groot Ziekengasthuis gaat terug tot de late Middeleeuwen reeds in 1274 werd melding gemaakt van het ziekenhuis dat vanaf het begin voorzag in medische zorg voor de armen van ’s-Hertogenbosch en daarnaast deed het lange tijd dienst als militair hospitaal. Vanaf het begin bestond het ziekenhuis-personeel uit religieuzen met de poging tot calvinismering van 's-Hertogenbosch vanaf 1629 werden deze echter vervangen door

 Groot Ziekengasthuis Nieuwstraat

lekenpersoneel. Sinds 1880 werden de zieken in het Groot Ziekengasthuis echter weer verzorgd door zusters van de Congregatie Barmhartige zusters

 Kardinaal van Rossum

van de Heilige Carolus Borromeus. De middeleeuwse gebouwen van het Groot Ziekengasthuis deden nog tot het begin van de 20ste eeuw dienst. Vanaf het derde kwart van de negentiende eeuw werden het complex echter uitgebreid met een aantal 'moderne' ziekenhuisgebouwen en vanaf 2011 verhuizen naar de rand van de stad op de locatie van Willem-Alexander.

     

We gaan over de Kardinaal Van Rossumplein naar de Sint Josephstraat oorspronkelijk bestond de Sint Josephstraat niet de Hinthamerstraat vertoonde op dit punt een aaneengesloten gevelwand het Predikherenklooster en het H. Geesthuis waar nu de Openbare Bibliotheek gevestigd is grensden aan elkaar. De grote brand die in 1429 op het Hinthamereinde begon zou daar verandering in brengen de halve stad ging in vlammen op. Ook de in steen opgetrokken gebouwen zoals de St. Jan waarvan het dak instortte het H. Geesthuis en het Predikheren klooster leden grote schade bij de herbouw ontstond een heel andere constellatie de twee laatstgenoemde gebouwen raakten van elkaar gescheiden.

 Sint Jozefstraat

  Sint-Jozefkerk en Redemptoristenklooster

    

Sint-Jozefkerk neogotische kerk aan de Sint-Jozefstraat gebouwd door architect van Veggel de bouw begon in 1857 en in december 1859 was ze klaar ze werd pas geconsacreerd op 19 oktober 1865 door Mgr. Swinkels. Oorspronkelijk kloosterkerk van de Redemptoristen sober van uiterlijk een rijk interieur met bundelpijlers getraceerde nissen en een stergewelf rijke schilderingen en ramen. Gesloten in 1971 nadat de laatste eucharistieviering onder grote belangstelling op 22 augustus plaats vond zij werd toen eigendom van de gemeente de beeldengroep is in depot bij de gemeente. De biechtstoelen zijn ingepast in de tegenwoordige Orangerie. De beeldhouwer Hendrik van der Geld maakte de houten communiebanken en de preekstoel vroeger noemde men deze kerk ook wel de Paterskerk of Redemptoristenkerk het klooster werd tot 1980 als huisvesting gebruikt voor de gastarbeiders daarna werd het bezet door krakers en is inmiddels er appartementen van gemaakt. De kerk werd "Orangerie" de grote tuin is nu de Jeroen Boschtuin en heeft een fontein.

    

home

Vorige1235678910111213141516171819202122232425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl