Stadswandeling

  De Oude Binnenstad

  De Vestigingwerken

  Oeteldonk

  De Bossche Wandeling:

         Uilenburg - Vughterstraat

         Hinthamerstraat - Hekellaan

         Kerkstraat - Spinhuiswal

         Orthenstraat - Sint Josephstraat

         Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

   

Op deze plek stond bij de stichting van de stad de Lovensche Poort toen de stad in 1250 uitgebreid werd en men een nieuwe poort bouwde op het Hinthamereinde werd de Lovensche Poort een gevangenis waardoor zij van naam veranderde en Gevangenpoort genoemd werd later kwam er voor de gevangenen ook een kapel deze was allemaal op de bovenverdieping beneden zag het er heel anders uit daar werden winkeltjes ingebouwd. Als men in het begin van de 13de eeuw vanuit de stad door de poort liep stond men in het vrije veld op een zandweg. Daar was oorspronkelijk nog geen huis te zien in 1813 is de poort grotendeels afgebroken en dat is dan weer te betreuren. Hinthamerstraat 10 in dit huis zijn overblijfselen ingebouwd van de

Leuvense of Gevangenpoort de zware ronde noordelijke toren met tentdak in de winkelpui is een dagtekent uit 1892 en bevat een gedenksteen uit dat jaar de Leuvense poort voorstellende en met het opschrift “Dit is in de Lovensche Poort”.

       

Als u vanaf de Markt de Hinthamerstraat in loopt ziet u op een gegeven moment aan de rechterkant de St. Annapoort met daar achter de St. Annaplaats. Zowel poort als plaats zijn overblijfsels van een kapel die was toegewijd aan de H. Anna. Deze kapel werd gebouwd door de gildenbroeders van de Broederschap van de H. Anna, na afbraak van de eerder bestaande kapel, die tot 1457 deel uitmaakte van het Oude Gasthuis.

     

Bij Gasselstraat gaan we rechtsaf om uit te komen op het Kerkstraat ook nu nog spreekt men soms van de Korte Kerkstraat en inderdaad was dat vroeger de officiële naam van het gedeelte dat vanaf de Markt loopt tot ongeveer de Hervormde Kerk daarna begon de Kerkstraat. Zij kreeg haar naam omdat ze naar de St. Jan voerde het zou overigens vroeger in iemands hoofd zijn opgekomen om de St. Janskerk bij die naam te noemen het was altijd 'de grote kerk' en het is typisch dat de hervormden deze naam ook voor hun kerk zijn gaan gebruiken. Nederlands Hervormde kerk strakke classicistische baksteenarchitectuur uit 1821

  Toegangspoort St. Annaplaats

met halfronde bovenvensters en enigszins kruisvormig door uitbouwen voor een ingangsportaal en voor de orgeltribune gebouwd 1820-1821 door J. de Greef oorspronkelijk zou dit zijn in de Sint-

Josephstraat achter het Geefhuis het alternatief werd de hoek Weesstraat / Triniteitstraat en vervolgens op de plaats van het Geefhuis zelf het oordeel van de gemeente was op de plaats van de Annakapel die toch gesloopt moest worden dit besluit werd op 1 april 1818 aangenomen. September 1819 aanbesteding met als generale oplevering 31 oktober 1821 alles is klaar 6 januari 1822 inwijding der kerk door predikant Professor de Jong. In 1825 kregen de gebroeders Bätz uit Utrecht de opdracht voor een orgel met 25 registers twee handklavieren en een vrij pedaal, de gebroeders bedongen

 Den Sueten Naem

uitstel wegens overstelpende drukte. In 1831 was het orgel per schip naar 's-Hertogenbosch vervoerd inclusief een eikenhouten organistenbank gematrasseerd en gevuld met paardenhaar en overtrokken met juchtenleer en op den kant gekoperd. De brede trap voor de kerk werd in 1995 aangebracht tijdens de herinrichting van de binnenstad naar een ontwerp van de Spaanse architect Beth Gali.

   

  De Nederlands Hervormde kerk

   

"Den Sueten Naem" woonhuis van Andries en Jan de Beckere gebruederen beeldstormer die in 1566 de koperen doopvont van St Jan in stukken gesmeten hebben. 

      

Musicerende vrouw Kerkstraat een naturalistisch beeld met een impressionistische toets van een musicerende vrouw met zeven dansende kinderen om zich heen. Het beeldje is aangeboden door de burgerij aan Burgemeester Lambooy bij zijn afscheid dit kunstwerk werd vervaardigd door E. Mutsaers.

    

We steken nu het plein (Amadeiro Plein) over naar de Krullartstraat oorspronkelijk heette ook Kolperstraat in verband met de nabij gelegen bakkerij 'De Kolf' later ontstond de naam Krullartstraat naar de 15de eeuwse familie Crullaert het 'Krullestrutje' zoals het meestal genoemd werd had een grote aantrekkingskracht op de jeugd daar was het welhaast beroemde snoepwinkeltje van de heer v.d. Dungen waar je 'vur 'ne cent wé kos kope'.

   

 

 

 

 

 

Krullartstraat

Musicerende vrouw

home

Vorige123456789101112141516171819202122232425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl