Stadswandeling

  De Oude Binnenstad

  De Vestigingwerken

  Oeteldonk

  De Bossche Wandeling:

         Uilenburg - Vughterstraat

         Hinthamerstraat - Hekellaan

         Kerkstraat - Spinhuiswal

         Orthenstraat - Sint Josephstraat

         Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

      

Ga over de Wilhelminabrug naar de Vismarkt de oudste vismarkt was aan het begin van de Hinthamerstraat na de uitbreiding ging ze naar de Visstraat en ze werd in 1874 verplaatst naar de Lepelstraat stond op een overkluisde tak van de Binnendieze in 1872 besloot de gemeenteraad de Binnendieze te overkluizen en daar op de Vismarkt te houden. Op 13 februari 1874 werd deze geopend de twee kantoortjes van de visafslag aan weerszijde staan er nog de aanhechting van de overkapping is nog te zien. Het werd in 1944 wel zwaar beschadigd, alleen de huisjes bleven gespaard.

   

De Gulden Steur

    

Het is gebouwd in 1635 en binnen zijn resten van 17e-eeuwse schilderingen aangetroffen verder heeft het pand een fraaie renaissancegevel met daarin een steen met de tekst: "INDE-GVLDE-STVR" een gevelsteen die duidelijk herinnert aan de vroegere functie van de Visstraat.

    

   De Binnenhaven

 

We gaan nu verder linksaf de Brede Haven in langs de Binnenhaven naar de Bastion Oliemolen. De Binnenhaven is na de uitbreiding van de oude binnenstad in het begin van de 14e eeuw kwam de Vughterstroom binnen de tweede ommuring van de stad te liggen het gedeelte van de Vughterstroom vanaf de Visstraat ontwikkelde zich tot de Binnenhaven. In 1632 had men ondervonden dat de ingang van de Haven te smal was voor de hooischepen men had om die

reden twee huizen opgekocht dit gaf nog niet voldoende ruimte waarom de stadsregering goed vond om een kade te maken vanaf de Vismarkt tot aan de Poort aan de Boom toe. Ten einde werden alle huizen daar opgekocht en afgebroken de kade werd vanuit de grond opgetrokken in 1634. Zo ontstond genoeg ruimte aan weerszijden van de haven om te laden en te lossen kosten 26.748 gulden.

     

  De Sluiswachterwoning

  Bastion Oliemolen

    

Op het einde ligt het Bastion Oliemolen het is niet zo verwonderlijk dat Van Grobbendonk toen hij eenmaal besloten had tot bastionering van de wallen daarmee een begin maakte op deze bijzonder kwetsbare noordelijke hoek van de oude stad. Het eerste bastion werd aangelegd in 1614 oorspronkelijk

  Boombrug

droeg het de naam van de gouverneur maar in 1629 heette het bastion Oliemolen naar de molen die hij er op had laten zetten van dit bastion rest ons niets meer dan in het Singeltalud de aanzet van de korte zuidelijke flank deze bastion werd ook wel Bolwerk bij de Boom genoemd naar de havenbeveiliging de Boompoort. We gaan nu de Boombrug over rechtsaf langs de Handelskade en slaan de eerste straat linksaf de Jan Heinsstraat in.

  

De Boombrug naar de boom waarmede het water onder de brug kon worden afgesloten ligt over de Binnenhaven hieronder werd ook een keersluis gebouwd nu is het een stalen baculebrug die werd gebouwd in 1901 de onderbouw is uit 1881 en is tevens het sluishoofd. In 1977 werd de naastliggende trambrug afgebroken.

  Jan Heinsstraat

Concertgebouw (1853-1965) Op 13 februari 1965 ontploft het Concertgebouw  de ontsnappend gas is de oorzaak van een enorme ravage. Het gebouw wordt afgebroken en er komt een nieuwe bioscoop, de Eurocinema

  De Pelgrimskerk

     

Op Jan Heinsstraat 14 de zogenaamde pelgrimskerk voor de gereformeerde gemeente dateert van 1896 de neogotische voorgevel werd in 1935 vervangen door een door architect J. Wilschut ontworpen pui in 1969 verloor het gebouw zijn kerkelijke functies en kreeg uiteenlopende bestemmingen.

home

Vorige1345678910111213141516171819202122232425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl