Stadswandeling

  De Oude Binnenstad

  De Vestigingwerken

  Oeteldonk

  De Bossche Wandeling:

         Uilenburg - Vughterstraat

         Hinthamerstraat - Hekellaan

         Kerkstraat - Spinhuiswal

         Orthenstraat - Sint Josephstraat

         Markt - Torenstraat

 Geschiedenis

 Binnendieze

 Sint-Janskathedraal

 's-Hertogenbosch

 Vestingstad in het groen

 Bossche wijken

 Oeteldonk

 Evenementen

 

       

Stadswandeling

De Oude Binnenstad

       

  

We lopen nu verder en gaan linksaf de Zusters van Orthenpoort in het straatje dat in 1504 Colverspoort heette kreeg eerst in 1623 de naam Zusters van 

 Zusters van Orthenpoort

Orthenpoort omdat het toen al geruime tijd naar het zusterklooster voerde dat klooster was in 1409 bij testament gesticht door Ridder Johan van Orthende zusters waren geen eigenlijke kloosterlingen maar leefden gemeenschappelijk volgens de statuten der Broeders des Gemeenen levens zij hadden Stagnes als beschermheilige. In 1444 werd het een zogenaamd dubbelklooster er vestigden zich in een apart gebouw ook mannen onder de naam Domus Sancti Andreae dat was wel een zeldzaamheid want dubbelkloosters waren door de kerk verboden het bedehuis was echter gezamenlijk zoals beide groeperingen ook samen één rector hadden. Overigens waren er niet zoveel broeders maar des te meer zusters ongeveer 700 zij bestonden van de linnenweverij. Daarover ontstonden moeilijkheden met het Bossche weversgilde daarom richtten de zusters omstreeks 1435 een filiaal op in Vught om het weven daar voort te zetten maar weer ontstond een geschil de Vughtse zusters wilden voor zichzelf beginnen maar dat vond hun overheid in Den Bosch niet goed. In 1473 werden de apartheid zoekende zusters met schuitjes via de Dommel weer naar Den Bosch teruggehaald intussen was in 1462 ook een afdeling gesticht op de Pettelaar. In 1481 heeft Maria van Bourgondië met haar zoon de latere Philips de Schone bij de zusters gelogeerd dat was toen een hele eer het klooster telde toen nog ongeveer 400 nonnen. Na 1629 ging het dezelfde weg als alle andere vrouwenkloosters het stierf langzaam uit. De gebouwen met tuinen strekten zich uit van de Hinthamerstraat tot aan de Aa en van In den Boerenmouw tot aan de Schilderstraat.

     

 Schilderstraat

We gaan nu onder de poort door we linksaf langs het Oeteldonks gemintemuseum (een tip als je alles over het Oeteldonkse carnaval wil weten) en komen uit in de Schilderstraat de naam heeft niets met het hanteren van de verfkwast te maken zij is zo genoemd naar een familie Schilder die daar ooit gewoond heeft overigens was de naam in 1454 'dat Scilderinghstraetken' in de 19e eeuw werd aan de Schilderstraat een pand gebouwd voor de 'Bank van Lening' teneinde dan toch tijdelijk extra geld in handen te hebben werden kostbaarheden en ook huisraad verpand vooral tegen de kermis- en carnavalstijd was het aanmerkelijk drukker. Het gebouw is niet meer als zodanig in gebruik de rechtsopvolger van de Bank van Lening is de gemeentelijke kredietbank.

       

We lopen terug naar de Hinthamerstraat en sla daar linksaf het laatste gedeelte van de Hinthamerstraat was een deftige buurt met veel

 Bank van Lening

patriciërshuizen, waar blijkens oude afbeeldingen ook de stoephekken niet aan gespaard waren daar woonden een paar fabrikanten een bankier maar vooral veel groothandelaren in koloniale waren die door de bevolking 'de Hintemmerendse grossiers' genoemd werden. Maar toch waren er in de Hinthamerstraat in 1866 ook nog drie water- en vuurhuizen.

   

 De Drije Swarte Mollen

 Reinier van Arkel

 Sint Antoniuskapel

   

Geneeskundig Gesticht Reinier van Arkel Hinthamerstraat 203 streng classicistisch gebouw uit 1838 met hoekblokken uitspringende ingangspartij met halfrond bovenlicht diepliggende vensters die der eerste verdieping met ijzeren balustrades. Op 26 november 1442 stichten de executeurs-testamentair

 't Kasteel van Helmont

van de 19 november 1439 overleden Reinier van Arkel een gasthuis voor zinneloze. De volgende dag leest notaris Rutger van Arkel de door hem opgemaakte stichtingsakte voor aan de executeurs, de gezamenlijke buren en de vuurmeesters van het Hinthamereinde, waar het gasthuis gevestigd zal worden. Het zinnelooshuis is alleen bedoeld voor die krankzinnigen die gevaar opleveren voor zichzelf en voor anderen. In 1445 geven de Bossche schepenen toestemming tot oprichting van dit gasthuis. De bestuurders worden verplicht ieder jaar op vrijdag vóór Palmzondag rekening en verantwoording af te leggen in aanwezigheid van de schepenen. Reinier van Arkel is momenteel het oudste psychiatrisch ziekenhuis van Nederland.

   

En zo zijn we tenslotte genaderd tot de St. Antoniuskapel eigenlijk is het de tweede kapel van dien naam omdat er al eerder een Antoniuskapel was op de hoek van de Diepstraat even verderop. Die is lang geleden eens tot twee woonhuizen verbouwd geweest alles is intussen reeds lang verdwenen. De tegenwoordige kapel werd in 1491 gebouwd door de Broederschap van St. Antonius zij had volgens de geschiedschrijver 4 altaren en was nogal groot na veel wederwaardigheden zoals beschadiging bij oorlogen werd zij afgebroken waarbij echter bepaald was dat de voorgevel moest blijven staan. Zo kon het gebeuren dat later achter die voorgevel een pakhuis werd gebouwd maar nu is de kapel dank zij de oprichting van het bejaardenhuis St. Antoniegaarde weer in ere hersteld zij is nu de kapel van dit tehuis.

home

Vorige1234578910111213141516171819202122232425Volgende

Website informatieGastenboek

Foto's copyright © bij groetenuitdenbosch.nl